<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Denne champagnen bør du prøve

«Grower Champagnes» er i vinden, og med god grunn. Noen av de mest interessante kommer fra produsenten Suenen.

Publisert 18. aug. 2023
Oppdatert 18. aug. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 654 ord

Vinmonopolet har et spennende utvalg av såkalte «Grower Champagnes». Importøren Champagneinwest er én av årsakene. Dette er uavhengige, mindre champagneprodusenter som ikke selger druene sine til de store champagnehusene. I stedet dyrker de sine egne druer og flasker sine egne viner. Det blir ikke nødvendigvis mange flaskene, og vinen kan ha mer distinkte karakteristikker enn tradisjonelt i Champagne. 

For de som synes det er gøy å blindsmake underområder i Burgund, kan det å blindsmake unike growers kanskje være Champagnes svar.

Vi besøkte Suenen selv i 2020, men vinene falt deretter litt av radaren for oss. I sommer dukket de opp på et vinkart igjen, og i skrivende stund ser vi at de er tilgjengelige på ni–ti ulike vinmonopol.

Det finnes et knippe av Suenens viner tilgjengelig på polet nå, men den utvalgte denne uken er deres C+C Blanc De Blancs Grand Cru. Den har små bobler og smaker av nypressede, røde epler. Den har en slags «fjellbekk»-tekstur man kanskje kjenner igjen fra enkelte stiler av stillvins-Chardonnay, og som ellers ikke forbundet med bobler. Det er ikke den mest intense vinen, men den har lang ettersmak og mindre utviklet preg av brioche og kjeks enn en del andre champagner i bytte mot en friskere, lettere stil. 

Suenen C+C Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru NV

Som champagne ellers er dette en flott vin alene og til de fleste matretter. Ikke minst er dette en interessant vin å dele med noen som kanskje har smakt både det ene og andre fra Champagne fra før.

Navnet «C+C» hinter til vinmarkene Cramant & Chouilly hvor druene (kun chardonnay) er plukket. Vinene gjæres og lagres på en miks av nøytral eik, stål og betong. Suenen bruker en miks av 60/40 vintage og –reservevin, her fra 2013 til 2019.

Vi noterte ved vårt besøk i 2020 at Suenen er blitt «superorganisk». Den fullstendige forklaringen bak har delvis gått i glemmeboken, men Suenen bruker naturlig gjær (noe som kun gjelder 1–2 prosent av produksjonen i Champagne), det svovles maks 15–30 gram (primært for å stoppe den malolaktiske gjæringen avhengig av årgang) og vinene er ufiltrerte.

VERDT Å PRØVE: Suenen C+C Blanc de Blancs er en flott vin alene og til de fleste matretter. Finansavisen

Grower Champagnes

  • Vinprodusenter i Champagne som både dyrker druer og produserer vin fra egne druer under eget merke, til forskjell fra den typiske produksjonen i de store Champagnehusene som kjøper en mengde druer fra mange druedrykere.
  • Produksjonen kan være svært liten og druene kommer oftere fra et mindre område eller en enkeltvinmark, som også er sjeldnere i Champagne.
  • En yngre generasjon «growers» har fått mye positiv oppmerksomhet de siste årene for suksess med å eksperimentere mer med både produksjon og stil på vinene sine.

Produksjon er én ting, smak er en annen. Det er heldigvis ikke så mange hint om en naturvin i stilen på vinene fra Suenen.

Prisen på Suenens viner har omkring doblet seg på få år, men de var heller billige før enn dyre nå. 

Dette er nok en vin som bør lagres i noen år for maksimal uttelling, og vi skal ikke se bort ifra at dette kan være en vinner om fem år eller mer – såfremt den noe naturlige produksjonen ikke mister kontrollen i flasken over tid. Vi får lagre et par flasker og se.

Suenen C+C Finansavisen