<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strateger: – Det kan flytte markedet

Nordea-strategen Erik Bruce og Joachim Bernhardsen mener neste ukes tale fra den amerikanske sentralbanksjefen potensielt kan gi store markedsbevegelser.

Publisert 19. aug. 2023
Oppdatert 19. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 314 ord
NORDEA-STRATEGER: Erik Bruce og Joachim Bernhardsen. Foto: Eivind Yggeseth

Førstkommende fredag skal Fed-sjef Jerome Powell snakke under den årlige sentralbankkonferansen i Jackson Hole. Det har tidvis gitt store markedsbevegelser.

«Denne gangen kan måten Powell veier de klarere tegnene til avtagende inflasjon opp mot sterke veksttall flytte markedet», skriver Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i sin ukesrapport.

Tidligere denne uken kom referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte i juli, der styringsrenten ble hevet til intervallet 5,25-5,50 prosent.

«Setningen; «most participants continued to see significant upside risks to inflation, which could require further tightening of monetary policy» kan nå tyde på at det ligger an til flere renteøkninger», påpeker strategene.

De mener imidlertid at markedets prising av Fed for resten av året har endret seg lite, og at det derfor fortsatt er priset inn at styringsrenten sannsynligvis er på toppen.

Sterkere vekst enn ventet

«Etter rentemøtet i juli har vi fått ytterligere ett inflasjonstall som viser at inflasjonen avtar. «Upside risk to inflation» er redusert. Fra måned til måned øker nå prisene i en takt som er forenlig med en årsvekst på 2 prosent», skriver Bruce og Bernhardsen, men vil ikke utelukke at styringsrenten kommer noe mer opp. 

«Veksten i økonomien er sterkere enn ventet. Ifølge Fed-referatet trenger vi en periode med vekst under trend (normalen) og «some softening in labor market conditions» for at inflasjonen over tid skal vende tilbake til målet pa 2 prosent», skriver Nordea-strategene videre, og påpeker at vi etter rentemøtet i juli har fått noen tegn til en viss demping i arbeidsmarkedet.

«Veksten er imidlertid fortsatt frisk. BNP-tallene for andre kvartal viste vekst svakt på oppsiden av trend, og tallene vi har fått i det siste tyder på at veksten tiltok inn i tredje kvartal. Ukens tall for detaljomsetning og industriproduksjon var relativt sterke», skriver de.

Strategene trekker frem at forbrukerne nå drar nytte av at lønningene stiger raskere enn prisene, samtidig som stadig flere kommer i jobb. 

«Sterk vekst i detaljhandelen er derfor kanskje ikke sa overaskende», påpeker Bruce og Bernhardsen.