<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putins venner søker mer makt

BRICS-toppmøtet i Sør-Afrika demonstrerer at autoritære land truer USAs dominerende posisjon i verden, skriver Sindre Koppang.

Publisert 22. aug. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 774 ord
MØTE I KLUBBEN: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ønskes velkommen til Cape Town av Sør-Afrikas utenriksminister Alvin Botes. President Vladimir Putin er hjemme – han risikerer å bli pågrepet og sendt til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Nederland om han forlater Russland. Foto: NTB

I over 100 år har USA hatt en dominerende global politisk og økonomisk rolle. USA bruker mer på nasjonalt forsvar enn de neste ti landene på listen til sammen, hvorav Kina, Russland, India og Saudi-Arabia er de nærmeste fire. Men USAs overlegenhet endres gradvis. BRICS-alliansen er en økonomisk og politisk blokk som ønsker å redusere USAs suverenitet. Alliansen består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Dersom blokken øker som ventet, vil den utgjøre den største befolkningsandelen i verden, samt ha de største landområdene og de største naturressursene
Sindre Koppang. Foto: Privat

BRICS samles til toppmøte i Sør-Afrika 22.–24. august. Det ventes blant annet at alliansen vil ta opp Saudi-Arabia som medlem – BRICSS. Det vil bety at to av de tre største oljeproduserende landene og to av de tre største atommaktene i verden blir med. Vi ser et mye tettere samhold mellom disse landene, og minst 22 andre land har søkt om BRICS-medlemskap.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa har invitert 67 ledere fra land i Afrika, Latin-Amerika, Asia og Karibia til toppmøtet. I tillegg er 20 representanter for store internasjonale organisasjoner invitert.

Ambisjonene til BRICS er store. Dersom blokken øker som ventet, vil den utgjøre den største befolkningsandelen i verden, samt ha de største landområdene og de største naturressursene.

Motivasjonen for å oppnå økt styrke og bedre samarbeid er blitt enda større etter at Vesten som følge av Ukraina-krigen frøs 500 milliarder dollar tilhørende Russland. I tillegg har de sterke økonomiske sanksjonene mot Russland bidratt til at andre autokratiske land frykter at det samme kan skje med dem om de gjør noe Vesten ikke liker. Det at Russland også ble kastet ut av det internasjonale betalingssystemet SWIFT har ført til at flere BRICS-land nå utvikler egne systemer.

Kina forhandlet frem en diplomatisk løsning mellom Saudi-Arabia og Iran i år, og nå er de to erkefiendene blitt enige om å bygge ambassader i hverandres land, samt samarbeide om felles infrastrukturprogrammer. Dette ville vært utenkelig for fem–ti år siden.

Det er betydningsfullt at Saudi-Arabia har søkt om medlemskap i Shanghai Cooperation Organisation (SCO), som er en euroasiatisk politisk, økonomisk, sikkerhets- og forsvarsorganisasjon etablert av Kina og Russland i 2001. SCO er verdens største regionale organisasjon. I tillegg er Saudi-Arabia med på Kinas New Belt Road Initiative, som er det største infrastrukturprogrammet noensinne.

Disse mektige nasjonene ønsker å spille på samme lag, og de drar i samme retning. De ser en mulighet til å komme fri fra Vestens overlegenhet. Konsekvensene kan bli store – spesielt om de slår sammen flere av disse organisasjonene med BRICS, inkludert Asian Economic Union.

Saudi-Arabia er skuffet over at USA trakk seg ut av Afghanistan, noe som bidrar til mer uro og ustabilitet

Det er også et ønske om å skape en felles valuta som er støttet av råvarer som gull, eller olje. Dersom de klarer det, vil de trolig gå for en form for gullstandard. Alle BRICS-landene har i betydelig grad bygd opp sine gullbeholdninger etter at organisasjonen formelt ble etablert i 2009.

I 1973 ble petrodollarsystemet opprettet gjennom en avtale mellom USA og Saudi-Arabia. Landene ble enige om å prise og handle olje i amerikanske dollar. Med olje standardisert i dollar, ville ethvert land som kjøpte olje fra Saudi-Arabia måtte betale med dollar. USA skulle på sin side bidra til stabilitet og økt ro i Midtøsten gjennom sin tilstedeværelse. Når Kina kjøper cirka 13 prosent av verdens olje, har de vært nødt til å veksle fra yuan til dollar, noe som øker etterspørselen etter dollar betydelig.

Dette er i ferd med å endre seg. Saudi-Arabia vil gradvis forlate petrodollaren, og kjøperland som India og Kina kan betale for oljen med egen valuta. Saudi-Arabia er skuffet over at USA trakk seg ut av Afghanistan, noe som bidrar til mer uro og ustabilitet. Det hjelper heller ikke at USA og Vesten vil gå for grønn energi.

Et kinesisk ordtak sier at «en god nabo er bedre enn en fjern slektning». Kina ønsker et sterkt BRICS med veldig mange av sine naboland. De kulturelle, politiske, sosiale og økonomiske ulikhetene mellom flere av BRICS-landene er store. Utfordringene vil stå i kø, men mulighetene er der. Det er all grunn til å følge nøye med på toppmøtet i Sør-Afrika.

Sindre Koppang

Advokat og økonom

Cape Town