<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eurosonen stuper

Eurosonen bremser videre. – Alt håp er blåst bort, sier sjeføkonom om tyske utsikter. Han tror likevel på ESB-heving i september.

Publisert 23. aug. 2023 kl. 09.37
Oppdatert 23. aug. 2023 klokken 10.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 473 ord
VERRE: President Emmanuel Macron må konstatere at Frankrike bremser kraftig opp. Foto: Reuters

PMI-målingene for eurosonens to største økonomier, Tyskland og Frankrike, og for eurosonen samlet viser et entydig bilde: Det går fra ille til enda verre. Nå er ikke engang tjenestesektoren i vekst lenger. 

For Tyskland er stupet markant, ned fra 48,5 til 44,7. Dette er svakeste måling på 39 måneder.

Industrien faller videre, til svært svake 39,7. Nytt er at det nå også er brems i tjenestesektoren, som faller fra 52,3 til 47,3.

«Alt håp om at tjenestesektoren skal berge Tyskland er blåst bort», kommentere Cyrus de la Rubia, sjeføkonom i Hamburg Commercial Bank.

Utsiktene til bedring er små, ettersom ordreinngangen tørker opp. Tyske bedrifter ser likevel litt lysere på utviklingen det kommende året.

BNP-fall

Hamburg Commerial Banks prognoser tilsier at BNP-veksten i Tyskland nå ligger rundt minus 1 prosent.

Utviklingen er ganske lik, men mindre drastisk for eurosonen samlet. Samle-PMI synker fra 48,6 til 47,0, vareproduksjonen gjør det litt mindre svakt enn sist, men tjenestesektoren faller fra like over 50 til 48,3. Målingen for eurosonen er dermed på sitt svakeste på nesten tre år. 

Sjeføkonomen viser til ESB-sjef Christine Lagardes nylige advarsel om at eurosonen er på vei inn i høyere lønnsvekst og svakere produktivitetsvekst.

«Nå ser det ut som disse bekymringene er i ferd med å bli realiteter», mener de la Rubia, og viser til raskere lønnsvekst i tjenestesektoren og lavere produksjon.

«Derfor kan ESB nøle mer med å sette rentehevingene på pause i september», tror han.

Britisk brems

Situasjonen er ikke mye bedre i eks-EU-økonomien Storbritannia. Her faller samle-PMI under 50-streken. Vare-PMI faller videre, til 43,3, mens tjeneste-PMI faller under 50 til 48,7.

Utviklingen er dermed helt parallell med eurosonen.

Lyspunktet sjeføkonom Chris Williamson i S&P Global ser, er at dette trolig vil trekke inflasjonen klart ned de kommende månedene.

Fransk brems

Innkjøpssjefindeksen for Frankrike holdt seg uendret på svake 46,6 viser de foreløpige tallene. Tjenestedelen viste imidlertid et nytt fall, fra 47,1 til 46,7. Dette er svakeste måling på 30 måneder, ifølge S&P Global. 

Til gjengjeld er fallet redusert noe for varesektoren, der PMI steg fra 44,0 til 45,8. Dette er beste måling på fem måneder, men altså fortsatt langt under nivået som viser nullvekst. 

«Aktiviteten faller markert», konstaterer S&P Global, og viser til at oppbremsingen i juni og juli er den sterkeste siden høsten 2020. 

Lavere kostnadsvekst

Det eneste lille lyspunktet i målingen er at kostnadsveksten for bedriftene i Frankrike avtar. Prisveksten på både innsatsvarer og produsentenes egne ut-priser er den laveste på to og et halvt år.

Ellers er alle del-målingene svært svake. Ordreinngangen faller videre, og franske bedrifter møter klar motbør også på eksportmarkedene.

«Fransk økonomi står fast i krisen», mener Norman Liebke i Hamburg Commercial Bank, som står bak målingen.

Halvveis gjennom tredje kvartal venter han nå negative målinger for kvartalet samlet sett. Ordrenedgangen synker både fra hjemme- og eksportmarkedet og sysselsettingsveksten er den svakeste på over to år.

Fortsatt er det imidlertid så vidt vekst i sysselsettingen, og Frankrike kan nå laveste ledighet på over 40 år dette kvartalet.