<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøper mobilitetsvirksomhet for 23 mrd.

Kinesiske BYD legger over 23 milliarder kroner på bordet når de kjøper den mobilitetsvirksomheten til den amerikanske produsenten Jabil.

Publisert 28. aug. 2023
Oppdatert 28. aug. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 206 ord
PÅ SHOPPING: Kinesiske BYD. Foto: Bloomberg

Den kinesiske bilprodusent BYD kjøper mobilitetsvirksomheten i Kina til det amerikanske selskapet Jabil for 15,8 milliarder yuan, rundt 23,16 milliarder kroner, kunngjorde selskapet mandag. 

Formålet med oppkjøpet for BYD blir å utvide kundebasen samt produktportefølje og smartphone-komponentvirksomhet i Kina. Singapore-baserte Jabil Circuit, som produserer avanserte kretskort, samlet virksomheten sin i Kina til en enhet tidligere denne måneden. 

Startet med elektronikk

BYD holder hovedsakelig på med elbiler, men startet med å selge elektroniske komponenter, og i 2007 børsnoterte de den elektroniske delen av selskapet, BYD Electronic på Hong Kong-børsen. En av hovedvirksomhetene har vært salg av elektroniske komponenter for forbrukerelektronikkprodukter som smarttelefoner og bærbare datamaskiner. Det utgjorde 70 prosent av inntektene til selskapet i 2022. 

Ifølge nettsiden så jobber Jabil Circuit, som er den kinesiske delen som BYD kjøper, sammen med selskaper innen helsevesenet, telekommunikasjon, databehandling og lagring.

– For BYD tror jeg dette er en påminnelse til markedet om at de gjør mer enn bare å dominere innen elbiler, sier Tu Le, grunnleggeren av konsulentfirmaet Sino Auto Insights, som viser til at Jabl også er store innen mobilforsyningskjeden og var en leverandør til Apple. 

Ifølge Reuters må kineserne finansiere oppkjøpet med lån og emisjon av aksjer, men hverken BYD eller BYD Electronic har foreløpig informert om hvordan kjøpet finansieres.