<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets: – Tyder på myk landing

Seniorøkonom i DNB Markets mener forrige ukes nøkkeltall tyder på en myk landing i USA.

Publisert 4. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 379 ord
TROR PÅ MYK LANDING: Seniorøkonom Knut A. Magnussen, DNB Markets, mener fredagens nøkkeltall tyder på en myk landing i USA. Foto: Are Haram

Fredagens nøkkeltall fra USA, som omtales som «månedens viktigste tall», har styrket troen om en myk landing.

Sysselsettingen utenfor landbruket i USA – «nonfarm payrolls» – økte med 187.000 nye stillinger i løpet av august, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics. Konsensus på forhånd var en jobbvekst på 170.000, ifølge Trading Economics. I juli var jobbveksten på 187.000 nye jobber.

– Fredagens nøkkeltall styrket oss i troen på at det blir en myk landing i USA. Alle parametere i arbeidsmarkedet peker nå i den retning, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i dagens morgenrapport.

«Viktigere var likevel revisjonene ned i juni og juli, til henholdsvis kun 105.000 og 157.000. Det gir et snitt på de tre månedene på 150.000, lavere enn normalen før pandemien,» heter det videre.

Tyder på myk landing i økonomien, heller enn resesjon.

Statistikkbyrået offentliggjorde også arbeidsledighetsraten for august på fredag. Den steg til 3,8 prosent – opp fra 3,5 prosent i juli. På forhånd var det ventet en flat utvikling, med ledighet på 3,5 prosent også i august.

– Samlet sett tyder dette på at arbeidsmarkedet kjøles seg ned og bidrar til mindre inflasjonsimpulser fremover. I så fall kan Fed se an situasjonen og trenger ikke øke renten mer i denne omgang.

– ISM for industrien steg mer enn ventet i august, også et tegn på myklanding.

ISM Manufacturing PMI står nå på 47,60, opp fra 46,40 forrige måned, men ned fra 52,80 for ett år siden. På forhånd var det ventet 47,00 ifølge Trading Economics. ISM har lenge ligget under 50 noe som indikerer et fall i industriaktiviteten.

– Med en oppgang til 47,6 i august er indeksen oppe på det høyeste nivået siden februar i år. Dette kan være et tegn på en viss bedring for industrien, som så langt ikke har dratt med seg resten av økonomien i fallet. ISM-nivået nå tyder på myk landing i økonomien, heller enn resesjon, skriver Magnussen.

Rentemarkedet

Rentemarkedet falt med en gang tallene ble publisert på fredag, men hentet seg godt inn igjen. 2-års statsrente falt umiddelbart 6-7 punkter, men endte dagen på 4,88 prosent, et høyere nivå enn før tallene.

– Markedet virker uansett overbevist om at det ikke kommer noen heving nå i september, men tar likevel en viss høyde for at det kan komme en siste heving senere i år. Våre prognoser tilsier at vi allerede er på rentetoppen.