<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dystre tall fra Europa: «Spesielt prekært» i Tyskland

Sentix-instituttet mener situasjonen i Tyskland minner mer og mer om fallet etter finanskrisen i 2008.

Publisert 4. sep. 2023 kl. 12.44
Oppdatert 4. des. 2023 klokken 11.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
DÅRLIGERE STEMNING: Sentix' tillitsindeks faller igjen i september, til det laveste siden november i fjor. Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorene i eurosonen tyder på ytterligere nedgang i den globale økonomien og dessuten styrking av kreftene som driver nedgangen. Det melder det Frankfurt-baserte Sentix-instituttet, som mandag har presentert sin tillitsindeks for september.

Denne viser en nedgang til minus 21,5 poeng i september, fra minus 18,9 i august. Indeksen er dermed nede på sitt laveste nivå siden november 2022.

Ifølge Reuters var det ventet at indeksen skulle falle til minus 20,0. Indeksen har vært i negativt terreng helt siden februar 2022.

Både forventningskomponenten og underindeksen for vurderingen av nåværende forhold trekker ned. Førstnevnte er ned til minus 21,0 poeng, fra minus 17,3 i august. Sistnevnte er ned fra minus 20,5 til minus 22,0, det laveste nivået siden november i fjor.

«Prekært» i Tyskland

Ifølge Sentix er det lett å identifisere Tyskland som det store problemet for eurosoneøkonomien.

«Situasjonen i Tyskland er fortsatt spesielt prekær», heter det fra instituttet. Det poengteres at landet fortsatt er i resesjon, og at tilstanden mer og mer minner om fallet etter finanskrisen i 2008.

«Her måler vi de svakeste situasjonsverdiene siden juli 2020, da økonomien ble bremset av den første coronanedstengningen», forklarer Sentix-leder Manfred Hübner.

«Tyskland er nok en gang "Europas svake mann". Den fullstendige mangelen på økonomisk kompetanse i den politiske ledelsen og de enorme usikkerhetene for økonomien forårsaket av energi- og strømkrisen, drar den tyske økonomien dypere og dypere ned i resesjon», heter det.

På kanten til global resesjon

Med en tysk økonomi som veier tungt for hele eurosoneøkonomien og samtidig piler som peker nedover i USA, mener Hübner og Sentix at «vippepunktet for en global resesjon er mindre fjernt enn man skulle tro».

Ett lyspunkt er det likevel. Sentix peker her på Japans økonomi, som tjener på det som omtales som slapp pengepolitikk og tilhørende svak yen.

Sentix-indeksene for september er basert på en undersøkelse utført blant 1.220 private og institusjonelle investorer i perioden 31. august til 2. september.

Nylig viste EU-kommisjonens konjunkturbarometer det fjerde strake månedlige fallet i august, til det laveste nivået siden november 2020. Tillitsindeksen ESI falt med 0,6 poeng til 92,9 for EU og med 1,2 poeng til 93,3 for hele eurosonen, tynget av dårligere stemning innen produksjonsindustrien, tjenestesektoren, varehandelen og bygg og anlegg.