<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tokyo i rødt etter rentedom

De fleste toneangivende børsene i Asia- og Stillehavsregionen faller fredag, etter at Japan holder renten uendret.

Publisert 22. sep. 2023
Oppdatert 22. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 307 ord
FALLER: Tokyo-børsen er ned fredag. Foto: NTB

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen trekker for det meste nedover fredag, etter at det var rødt over hele linjen på Wall Street torsdag.

I Tokyo faller Nikkei-indeksen 0,4 prosent til 32.448,17 og Topix-indeksen 0,3 prosent til 2.377,25 etter dagens kunngjøring om at Bank of Japan som ventet holdt renten uendret på sitt seneste møte. Det vil si at innskuddsrenten blir liggende på minus 0,10 prosent, og at det langsiktige rentemålet opprettholdes.

Samtidig vil sentralbanken fortsette å kjøpe nok statsobligasjoner til å holde 10-årig statsobligasjonsrente nær 0 prosent.

– Ekstrem usikkerhet

Sentralbanksjef Kazuo Ueda har flere ganger uttalt at en ultralett pengepolitikk er det som trengs frem til at Japan ser rundt 2 prosent inflasjon over tid. Totalinflasjonen har ligget over dette målet siden april 2022, og var i august 3,2 prosent på årsbasis, ifølge tall sluppet fredag.

Kjerneinflasjonen kom inn på 3,1 prosent, mot ventet 3,0 prosent ifølge Trading Economics.

«Med ekstremt høy usikkerhet rundt økonomier, finansmarkeder og inn- og utland, vil banken tålmodig fortsette med pengepolitiske lettelser og reagere smidig på utviklingen i økonomisk aktivitet, priser og finansielle forhold, skriver Bank of Japan i dagens pressemelding.

Oppgang i Kina

På den japanske makrofronten for øvrig viser foreløpige tall en innkjøpssjefsindeks (PMI) for industrien på 48,6 poeng i september, ned fra 49,6 fra måneden før.

For tjenestesektoren falt PMI fra 54,3 til 53,3, mens den sammenstilte indeksen falt fra 52,6 til 51,8 poeng, går det frem av tallene som er sammenstilt av S&P Global/Jibun Bank.

Ellers i regionen stiger Shanghai Composite-indeksen 0,8 prosent i fastlands-Kina, mens Hang Seng er opp 1,2 prosent i Hongkong. 

Kospi-indeksen i Sør-Korea går tilbake 0,4 prosent, mens Sydney-børsen er ned 0,3 prosent. Fra Australia melder dessuten Reuters  fredag at fagforeningen Offshore Alliance har avlyst streikene ved Chevrons LNG-anlegg i landet. Dette etter at Chevron hadde akseptert anbefalingene fra australske myndigheter for å få slutt på striden.