<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere store selskaper går inn i nytt marked

Jakten på å senke lånekostnadene sender selskaper med god kredittrating til obligasjonsmarkedene typisk dominert av junk-bonds.

Publisert 26. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 493 ord
ENDRER KURS: Flere børsnoterte selskaper med god kredittvurdering utsteder nå konvertible obligasjoner, fremfor ordinære, for å få lavere rentekostnader. Foto: Dreamstime

High-grade-selskaper i USA gjør nå inntog i markedet med konvertible obligasjoner, skriver Financial Times. Hovedsakelig har det vært selskaper med lavere kredittvurderinger, f. eks junk, som har utgjort størsteparten av det konvertible markedet. Overgangen til konvertible kommer i en tid hvor selskapene ønsker å minimere lånekostnadene etter at Fed har satt styringsrenten til intervallet 5,25 til 5,50 prosent.

Så langt i år har high-grade-selskaper solgt 12 milliarder dollar med konvertible obligasjoner – over 30 prosent av totalbeløpet, ifølge tall fra Bank of America. Det er den høyeste andelen på over et tiår, og tre ganger høyere enn gjennomsnittet.

I 2022 solgte selskapene kun 2 milliarder dollar med converts, som utgjorde 7 prosent av markedet.

Markedssammensetningen endres

– Vi ser at mange av selskapene som tradisjonelt har utstedt normal gjeld nå går inn i det konvertible markedet, sier Jesse Mark, global leder for verdipapirmarkeder i Jefferies.

Konvertible obligasjoner er en type gjeld som kan byttes om til et selskaps aksjer, dersom aksjene når en viss pris. Det gjør det mulig for selskaper å ta opp lån til lavere renter enn normale obligasjoner, samt uten at aksjekursen vannes ut som følge av utstedelse av nye aksjer.

Markedet har tradisjonelt vært dominert av vekstorienterte selskaper med gode langtidsutsiker, som ønsker å minimere de kortsiktige renteutgiftene.

På høyden av boomen i 2021 lånte selskaper som Airbnb, Peloton og Beyond Meat til 0 prosents rente, ved å bruke converts. Det året ble over halvparten av obligasjonsutstedelsene gjort av selskaper fra tech-sektoren, ifølge tall fra Jefferies.

Men nå, når den gjennomsnittlige renten på investment-grade-obligasjoner er på nesten 6 prosent, velger selskaper fra mer solide industrier som byggvare, eiendom og industri å gå inn i det konvertible markedet for å holde kostnadene nede.

Nå står tech-selskapene for under en fjerdedel av utstedelsene i markedet.

Åpenbart at de plages

– Investment-grade-selskaper trenger også å spare på lavere rentekuponger, sier Miachel Youngworth konvertibel obligasjonsstrateg hos BofA, og sier at high-grade-selskapene åpenbart  også blir plaget av høyere rentekostnader.

Blant selskapene med høy kredittvurdering som har gått inn i det konvertible markedet i løpet av de siste månedene er CenterPoint Energy, Corporate Office Properties Trust og HASI. Youngworth sier selskapene i snitt sparer 2 til 3 prosentpoeng på rentene ved å utstede konvertible fremfor normale obligasjoner.

Ettersom flere selskaper er på vei mot utløpsdatoen på gjelden sin og skal refinansiere, har tempoet i utstedelsene av converts økt i løpet av de siste månedene. Samtidig senker økningen i aksjeprisene risikoen for at konvertering blir gjort til lave priser.

Rundt 2,3 milliarder selskapsgjeld ligger nå an til å løpe ut hvert år fra 2024 til 2026, ifølge tall fra retingselskapet S&P. Analytikere og markedsaktører har spådd at den kommende bølgen av gjeld som modnes vil insentivere til ytterliggere vekst i volumet av konvertible obligasjoner.

Så langt i september har selskaper hentet 6,3 milliarder dollar, ifølge tall fra Dealogic. Legges de 7,9 milliardene som ble hentet i august til, er det på vei til å bli de travleste to månedene på rad siden 2021, både i det totale dollarvolumet, og antallet nye avtaler som gjøres.