<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er Putins redningsplanke

Oligarken Oleg Deripaska er overrasket over styrken i russisk økonomi, og karakteriserer Vestens sanksjoner som et virkemiddel fra 1800-tallet.

Publisert 26. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 444 ord
OVERRASKET: Den russiske milliardæren Oleg Deripaska. Foto: NTB

Russlands invasjon av Ukraina har utløst omfattende sanksjoner fra Vesten, men president Vladimir Putin har funnet omveier og IMF har spådd en BNP-vekst for russisk økonomi på 1,5 prosent i år og 1,3 prosent i 2024. I forrige uke gikk Putin ut med langt mer optimistiske 2,8 prosent vekst i år.

I et intervju med Financial Times uttrykker oligarken og gründer av aluminiumsprodusenten Rusal, Oleg Deripaska, overraskelse over hvor godt Russland har klart seg.

– Tvilte på Wunderwaffe

 – Jeg var mer eller mindre sikker på at opptil 30 prosent av økonomien ville kollapse, men det er langt mindre, sier han.

FINNER OMVEIER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

– Jeg tvilte alltid på dette Wunderwaffe (supervåpenet) – tyskernes karakteristikk av sanksjonene – som bruker det finansielle systemet som et forhandlingsverktøy. Vi har gjort så mye for å globalisere verden; handelen, investeringene og informasjonsflyten. (...) Det er egentlig over når du kan bruke sanksjoner, et slags virkemiddel fra 1800-tallet. Vi kan ikke se at det vil fungere i dag, fortsetter oligarken overfor avisen.

Deripaska, som ifølge den russiske utgaven av Forbes er god for rundt 2,5 milliarder dollar, har personlig vært sanksjonert av USA siden 2018 og av EU siden 2022. Han har kommet med forsiktig kritikk av Ukraina-krigen, men tonet ned denne i takt med et økende press fra Moskva mot oligarkene om å betale mer skatt, eller til og med overgi sine eiendeler.

– Asia trenger Russland

Motstandsdyktigheten i Russlands økonomi forklarer Deripaska overfor Financial Times med at Kreml har investert tungt i og tvunget ineffektive og dominerende statseide selskaper til å øke kapasiteten, delvis til støtte av krigen.

Samtidig har oligarken i løpet av sine Asia-reiser blitt overbevist om at «det globale sør» vil stå imot press om å bli med på vestlige sanksjoner – og dermed tilby Russland en redningsplanke.

– Av den neste milliarden mennesker som blir født, vil 70 prosent være i denne regionen. La oss være realistiske. De vil ha utvikling, trenger russiske ressurser, russiske løsninger og handel med Russland, sier Deripaska.

Tall fra det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti viser ifølge avisen at den russiske handelen med Kina var på 155 milliarder dollar i de åtte første månedene av 2023, 32 prosent opp fra samme periode i for. Handelen med India ble for øvrig tredoblet til 33 milliarder dollar i første halvår.