<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investerer over 40 mrd. i omstridt gigantprosjekt

Equinor investerer over 40 mrd. i omstridt, britisk gigantprosjekt. Odfjell Drilling er tildelt riggkontrakt på 3,5 mrd.

Publisert 27. sep. 2023
Oppdatert 27. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 273 ord
OMSTRIDT: Investerer over 40 mrd. i det som omtales som britenes største felt som ikke er utviklet. Her konsernsjef Anders Opedal Equinor. Foto: Ivan Kverme

 

Equinor og Ithaca Energy har tatt en investeringsbeslutning for å gå videre med Rosebank-utbyggingen på britisk sokkel, og vil investere 3,8 milliarder dollar i fase 1, tilsvarende over 40 milliarder norske kroner.

Dette skjer etter at Storbritannia, etter mye om og men, har godkjent utvikling av feltet utenfor Shetland. I desember i fjor ba Britiske myndigheter Equinor om å levere en tydeligere miljøprofil for feltet før prosjektet kunne få grønt lys. I sommer ble det holdt store demonstrasjoner mot utbyggingsplanene.

– Vi er fornøyde med å gå videre med Rosebank-feltet sammen Ithaca Energy, sier Philippe Mathieu, konserndirektør for Leting og produksjon internasjonalt i Equinor.

Equinor bladde opp 850 millioner dollar for Suncor Energy i mars. Dette økte eierskapet til Equinor for Rosebank-feltet fra 40 til 80 prosent.

Rosebank omtales som britenes største olje- og gassfelt som ennå ikke er utviklet.

Utvinnbare ressurser er anslått til over 300 millioner fat olje for fase 1 og 2, der estimatet for fase 1 utgjør hovedparten på 245 millioner fat olje.

– Utbygging av Rosebank-feltet vil bidra til å styrke vår posisjon som en bred energipartner til Storbritannia, samtidig som vi optimaliserer vår olje- og gassportefølje, og øker energiforsyningen i Europa, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Riggkontrakt på 3,6 mrd.

Odfjell Drilling er tildelt riggkontrakt, med en anslått verdi på 328 millioner dollar, tilsvarende 3,6 milliarder kroner. Den mobile riggen «Deepsea Atlantic» vil etter planen starte borekampanjen på syv brønner i andre kvartal av 2025, og i tillegg er det opsjoner på fire enkeltbrønner.

TechnipFMC er tildelt kontrakten for anskaffelse, bygging og installasjon av kontrollkabler, stigerør og strømningsrør, med en anslått verdi på 500 millioner dollar for den delen som blir utført i Storbritannia.