<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens beste aksjestrateg: – Markedet er i skjærsilden og vil bevege seg mot livbåtene

Kronisk bear-strateg Mike Wilson i Morgan Stanley kommer med nye prognoser for markedet fremover.

Publisert 30. sep. 2023
Oppdatert 30. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
Mike Wilson, chief U.S. equity strategist at Morgan Stanley & Co., speaks during a Bloomberg Television interview in New York, U.S., on Tuesday, Aug. 22, 2017. Wilson discussed growing calls for caution in the markets and his thoughts on investing. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg Bloomberg

«Siden Federal Reserve begynte å heve rentene for å bekjempe inflasjonen i mars 2022, har økonomer og Wall Street-strateger diskutert om en resesjon vil ramme USA og ta med seg aksjemarkedet.»

Mike Wilson, investeringssjef og strateg i Morgan Stanley, har alltid havnet i bjørnens leir i denne debatten og har gang etter gang etter gang spådd nedtur i markedet. 

I 2022 spådde han at stigende renter og høy inflasjon ville trekke ned aksjekursene. Til Wilsons overraskelse har S&P 500 steget så mye som 19 prosent i år mye takket være et motstandsdyktig arbeidsmarked. Det til tross for trusselen om høyere renter, vedvarende inflasjon og til og med en regional bankkrise.

Venter i skjærsilden

Oppgangen har imidlertid blitt satt på prøve den siste tiden. Den store bluechip-indeksen har falt 6 prosent siden slutten av juli. 

For Wilson er det et tegn på at markedet er fanget i det han omtaler som «skjærsilden» mens vi venter på utfallet av Federal Reserves aggressive renteøkning.

– Markedet prøver å finne ut: hard landing eller ny akselerasjon? Vi er i skjærsilden og vi kommer til å drive fram og tilbake. Markedet vil bevege seg mot livbåtene, fortalte den erfarne strategen til Bloomberg denne uken.

Wilson forklarer at når man er på slutten av en syklus i markedet – som nå som Federal Reserve nærmer seg slutten av en periode med kontinuerlige renteøkninger – er det vanligvis mye usikkerhet som fører til at investorer har en forsiktig tilnærming. 

Flere overraskelser?

Wilson frykter at når vi kommer ut av den nåværende skjærsilden vil vi gå inn i en resesjon fordi middel- til lavinntektsforbrukere har brukt opp den overskytende sparingen de bygde opp under pandemien. I tillegg starter tilbakebetalingen av studielån på nytt. Det kan føre til en nedgang i forbruket – og Wilson påpeker at forbrukerutgifter utgjør 70 prosent av USAs BNP.

– Dette er risikoen i fjerde kvartal, kan forbrukeren fortsette å overraske positivt? 

Den erfarne Wall Street-veteranen merket seg i en podcast fra Morgan Stanley Thoughts on the Market på mandag at verdsettingen i markedet fortsatt er høye. S&P 500 handles til 18 ganger inntektene, sammenlignet med det historiske gjennomsnittet på omtrent 15 ganger inntektene.

Wilson's base case er at blue chip-indeksen vil falle omtrent 10 prosent til rundt 3.900 poeng ved årsskiftet. Det betyr at investorer bør ha en defensiv tilnærming og unngå å hoppe tilbake i høytflyvende vekstorienterte aksjer for øyeblikket, ifølge Wilson,

Søk kvalitet og utbytte 

Wilson mener imidlertid ikke at det bare er å gjemme seg i kontanter. I stedet bør investorer se etter kvalitetsaksjer med stor markedsverdi – selskaper som har sterke balanser og inntekter, og derfor ikke trenger å låne penger mens rentene er høye for å holde virksomheten i gang.

– Utbytter gir en positiv avkastningspute, og en betydelig del av overprestasjonen for betalere sammenlignet med ikke-betalere kommer i perioder med markedsuro.