<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leieprisene til himmels

Ferske tall viser kraftige prisøkninger i leiemarkedet sammenlignet med fjoråret. Mange leietakere betaler nå én ekstra månedsleie i året. 

Publisert 3. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 409 ord
LEIEPRISENE TIL HIMMELS: Ferske tall viser at prisveksten fortsetter i leiemarkedet.  Foto: NTB

Husleieindeksen for tredje kvartal, som viser prisutviklingen på leiemarkedet i Norge, ble publisert i dag. Tallene viser at snittleieprisen i Norge under ett var på 11.838 kroner, som er en oppgang på 8,16 prosent sammenlignet med fjoråret. I hovedstaden har leieprisene økt med 6,4 prosent. 

– Økningen i leieprisene er fortsatt skyhøye og langt over normalen. Mange leietakere opplever at de har fått én ekstra månedsleie å betale i året. Hvis vi skal snakke om «vanlige folk», slik Støre-regjeringen liker å gjøre, så er det i leiemarkedet man møter nettopp dem. Prisøkningene rammer mange av dem hardt, sier daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no.

RAMMER «VANLIGE FOLK»: Daglig leder Kjetil J. Olsen i Husleie.no uttaler at prisøkningene rammer vanlige folk hardt. Foto: Husleie.no

– Vi forventer at temperaturen i leiemarkedet tempereres noe utover høsten, men da skjer jo dette med utgangspunkt i svært høye nivåer. Det er ingen grunn til å tro at det blir en betydelig nedgang, fortsetter Olsen.

Husleie.no betjener over 20 prosent av det norske boligutleiemarkedet. I følge SSB bor om lag 23,2 prosent av alle norske husholdninger i en leid leilighet. Det tilsvarer ca. 1 million mennesker. 

– Stadig økt rente og endrede skattemessige forhold gjør at det knapt er marginer igjen for de som leier ut boliger. Antallet sekundærboliger for utleie er dermed gått kraftig ned den siste tiden, så tilbudet matcher ikke etterspørselen i leiemarkedet mange steder i Norge, og spesielt i de store byene, avslutter Olsen. 

Sterkest økning i Stavanger

I Oslo var snittprisen for å leie bolig i tredje kvartal på 15.473 kroner, en oppgang på 6,4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2022.

Også i Bergen er bildet det samme. Her havnet snittprisen på 11.162 kroner, opp med 7,4 prosent. I Trondheim økte prisene i tilsvarende perioder med 5,4 prosent. 

I Stavanger/Sandnes ser vi en spesielt sterk økning på hele 12,1 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Snittleieprisen havnet på 11.439,-. 

Husleieindeksen publiseres månedlig for Norge og Oslo, og kvartalsvis for de større byene. Indeksen er basert på gjennomsnittlig leiepris for 1,2,3 og 4-roms boliger, og justeres etter endringer i boligtyper og byer. Husleie.no har en brukerdatabase på om lag 90 000 utleiere og 70 000 leietakere.