<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Noe i markedet vil knekke og gi økonomisk katastrofe

Bankgiganten mener de stadig økende rentene vil få økonomien til å knekke.

Publisert 3. okt. 2023
Oppdatert 3. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 310 ord
NOE KNEKKER: David Lebovitz, global markedsstrateg hos J.P. Morgan Asset Management. Foto: Bloomberg

De lange statsrentene i USA på 10 og 2 år har passert henholdsvis 4,70 og 5 prosent. Det er høyeste nivå siden 2007 og gir hodebry for investorene.

– Hvis rentene fortsetter å stige slik de har gjort, vil det til slutt oppstå en økonomisk katastrofe. Noe i markedet vil til slutt knekke, og det vil få Fed til å bevege seg i motsatt retning, sier David Lebovitz, global markedsstrateg hos J.P. Morgan Asset Management, til Bloomberg.

Lebovitz sier at man bør forvente at rentene i obligasjonsmarkedet vil gå nedover, ikke oppover. Dersom rentene fortsetter å stige vil sannsynligvis Federal Reserve til slutt bli tvunget til å senke styringsrentene, mener han.

– Det virker som om aksjemarkedet fortsatt har denne idéen om at Fed kommer til å lette bare for å lette. Det klarer jeg ikke å regne hjem, sier Lebovitz.

J.P. Morgans toppsjef Jamie Dimon advarte nylig om at investorer og allmennheten ikke er forberedt på at rentene skal stige til 7 prosent.

– Verden er ikke forberedt på et worst-case scenario der Federal Reserve sin referanserente når 7 prosent, sa Dimon.

– Warren Buffett sier du finner ut hvem som svømmer naken når tidevannet renner ut. Dette er tidevannet som renner ut.

– Vil smerte

Noen av J.P. Morgans fremste markedsanalytikere tror nå at obligasjonsrentene vil nå et høydepunkt i fjerde kvartal, før de deretter synker.

– Den nåværende økningen i rentene i obligasjoner, kan sees som et tegn på at markedet begynner å prise inn en politisk feil – at Fed potensielt går for langt, og at higher for longer vil gi smerte, sier J.P. Morgans Mislav Matejka, sjef for global og europeisk aksjestrategi, i en nylig rapport.

Han og analytikerteamet hans tror på grunn av dette at «obligasjonsrentene ikke vil kunne fortsette å stige mye lenger, og vil sannsynligvis til slutt falle». 

Alle de tre ledende indeksen på Wall Street er opp rundt 0,1 prosent i førhandelen i dag.