<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amazon skjøt opp internett-satelitter

Amazon skjøt opp sine første internett-satelitter fredag, som er første steg i byggingen av et globalt satelitt-internettverk. 

Publisert 6. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
INTERNETT-RAKETT: Atlas 5 rakket med Amazons Project Kuiper Protoflight spacecraft skyter opp i atmosfæren.  Foto: AP

Mer enn fire år etter at teknologigiganten kunngjorde sin ambisiøse plan om å investere tungt i byggingen av et globalt satellitt-internettverk, skjøt Amazon opp de første satellittparene for sitt Project Kuiper-system på fredag.

"Project Kuiper" er navnet på prosjektet om å bygge et nettverk av 3.236 satellitter i lav jordbane for å tilby høyhastighetsinternett globalt. Amazon har planer om å investere over 10 milliarder dollar i utviklingen av Kuiper, melder CNBC. 

I 2022 kunngjorde Amazon den største bedriftsrakettavtalen i bransjens historie for å skyte opp Kuiper-satellitter. De signerte oppskytningskontrakter med ULA, Arianespace og Jeff Bezos' Blue Origin som en del av denne avtalen. Amazon forventer å betale omtrent 7,4 milliarder dollar for Kuiper-oppskytninger i løpet av de kommende fem årene.

Amazon har bestilt 77 oppskytninger, i avtaler som inkluderer opsjoner for flere oppskytninger ved behov, fra trioen av selskaper for å kunne deployere satellittene raskt nok til å oppfylle regulatoriske krav. 

Kjøpet har blitt gjenstand for granskning i en rettssak fra en Amazon-aksjonær, som hevder at selskapet utelot SpaceX fra verdifulle satellittoppskytningskontrakter på grunn av Jeff Bezos' personlige rivalisering med Elon Musk, skriver CNBC videre.