<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU ønsker strengere regler for flyfusjoner

EUs nye konkurransekommissær, Didier Reynders, ønsker strengere regler for flyselskaper som vil fusjonere.

Publisert 17. okt. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 205 ord
SAVNER BEDRE REGULERINGER: EUs nye konkurransekommissær, Didier Reynders. Foto: Bloomberg

I et intervju med Financial Times sier EUs nye konkurransekommissær, Didier Reynders, at han ønsker strengere regler for flyselskaper som ønsker å fusjonere, slik at det blir rettferdig konkurranse.

Påvirker konkurransesituasjonen

Flyselskaper tilbyr vanligvis å gi bort verdifulle avgangs- og landings-slots for å sikre avtaler. Det er tillatelser gitt til et flyselskap av en flyplass til å operere avgang eller landing på et bestemt tidspunkt. I artikkelen i Financial Times fremgår det at det ikke alltid fungerer som avtalt, hvilket påvirker konkurransesituasjonen.

Myndighetene i Brussel vil nå be flyselskaper om å sørge for at tillatelsene (slots) blir tildelt konkurrenter på ruter hvor det er bekymringer om det er reell konkurranse. I noen tilfeller kan flyselskaper også bli bedt om å selge eiendeler som ikke er kjernevirksomheten deres for å få klarering.

Savner effektive løsninger

– Vi ser at noen løsninger ikke er effektive. Tidligere var hovedforespørselen [til flyselskaper] å be om [å gi ] slots til andre selskaper, sier Reynders til Financial Times.

Hans kommentarer kommer etter en konsolidering i den europeiske flyindustrien etter corona-pandemien. Som eksempler trekker avisen frem Air France-KLMs inntreden i SAS, Lufthansas kjøp av en 41 prosent eierandel i ITA Airways og International Airlines Group (IAG) som nylig kjøpte de resterende 80 prosentene av spanske Air Europa.