<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dårligere enn ventet fra Tesla

Etter børsen stengte i New York onsdag la Tesla frem kvartalstall og leverte dårligere tall enn det konsensus hadde forventet. Samtidig steg aksjen i etterhandelen.

Publisert 18. okt. 2023
Oppdatert 18. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
SKUFFER: Tesla leverer dårligere enn ventet. Foto: Michel Euler

Resultatsesongen er i full gang på Wall Street, og etter stengetid onsdag var det Tesla sin tur til å legge frem kvartalstall. Det ble nok en skuffelse om man sammenligner med det konsensus. Samtidig steg aksjen rundt 2 prosent i etterhandelen, etter å ha falt 4,78 prosent gjennom handelsdagen.

FactSet-konsensus blant analytikerne pekte ifølge Marketwatch mot 73 cent i justert resultat pr. aksje og inntekter på 24,3 milliarder dollar. Resultatet vil i så fall være ned fra 1,05 dollar pr. aksje i tredje kvartal i fjor, mens inntektene vil være opp fra 21,5 milliarder dollar.

Her er de viktigste tallene:

  • Tesla omsatte for 23,4 milliarder dollar i tredje kvartal, som er 900 millioner dollar under det konsensus hadde forventet på forhånd.
  • Inntjeningen pr. aksje (EPS) var også svakere enn forventet og kom inn på 66 cent i tredje kvartal. 
  • Netto inntjening (GAAP ikke-justert) var 1,85 milliarder dollar, eller 53 cent pr. aksje i kvartalet. Den totale bruttofortjenesten falt med 22 prosent sammenlignet med året før.
  • Den totale driftsmarginen kom inn på 7,6 prosent, noe som er betydelig lavere for samme kvartal i fjor, som var 17,2 prosent.

Tidligere denne måneden rapporterte Tesla en nedgang på 7 prosent i antall leveringer for tredje kvartal sammenlignet med de foregående tre månedene. Selskapet kommuniserte fortsatt at vil levere 1,8 millioner kjøretøy i løpet av hele 2023. Det betyr at de er nødt til å levere 476.000 biler i fjerde kvartal, etter å ha levert 435.000 biler i tredje kvartal. 

Fokus på marginer 

Analytikernes fokus vil være på inntekter og ikke minst marginer etter en rekke priskutt. Teslas bruttomarginer har falt de siste tre kvartalene. 

«Sentimentet rundt resultatene for resten av året heller mot den forsiktige siden, og det er en risiko for at inntektene kan bli revidert ned. I tillegg lurer mange på om Tesla i det hele tatt kan øke inntektene det neste året, med et 2024 som blir sett på som volatilt», skrev Morgan Stanley-analytiker Adam Jonas i et notat.