<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Snart klart for «billig-Tesla»

Tesla skal ha fått et gjennombrudd som muliggjør produksjon av biler til 25.000 euro på Berlin-fabrikken.

Publisert 6. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
LAVPRISPLANER: For Tesla, ledet av Elon Musk. Foto: NTB

Tesla planlegger å produsere biler til 25.000 euro på fabrikken utenfor Berlin, opplyser kilder med kjennskap til saken til Reuters, uten å røpe når produksjonen vil starte. 25.000 euro tilsvarer rundt 296.000 kroner.

Tesla-sjef Elon Musk skal selv ha informert om planene da han besøkte fabrikken sist fredag.

Musk har lenge hatt planer om å produsere en lavprisbil, men vraket dem i fjor etter å ha erkjent at selskapet ennå ikke hadde mestret teknologien. Kilder opplyste likevel nyhetsbyrået i september om at bilprodusenten nærmet seg en innovasjon som ville tillate støping av nesten hele understellet i ett stykke, et gjennombrudd som ville ha fått fart på produksjonen og senket kostnadene.

Kritisk faktor

En ekspansjon inn i massemarkedet er kritisk for at Tesla skal kunne nå målet om å levere 20 millioner biler i året innen 2030, noe som vil være en tidobling fra dagens nivåer.

Berlin-fabrikken produserer nå Model Y, bestselgeren blant elbiler i det europeiske markedet. Tesla har ikke oppdatert markedet på produksjonen siden mars, da den lå på 5.000 biler i uken – tilsvarende 250.000 i året. Men planen er å løfte kapasiteten opp i én million biler årlig.

De lokale myndighetene, nærmere bestemt i Grünheide i delstaten Brandenburg, ba ifølge Reuters Tesla nå i oktober om å dokumentere hvordan ekspansjonen vil holde seg til naturvernlover i området før de kan ta en beslutning – uten å oppgi en tidsramme.

Lønnsøkning

Tesla opplyste fredag også om at alle ansatte får 4 prosent lønnsøkning fra november, mens fabrikkansatte får ytterligere 2.500 euro årlig fra februar neste år – tilsvarende 18 prosent lønnsøkning på halvannet år.

Dette skjer etter uttalelser fra den tyske fagforeningen IG Metall i 2022 uttalte om at Tesla-lønningene var rundt 20 prosent under nivåene tilbudt i kollektive avtaler hos andre bilprodusenter.