<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Putin vil garantert vinne

Dersom Putin stiller i neste års valg, er ingen tvil om hvem som vinner, ifølge Kremls pressesjef.

Publisert 10. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
SPÅR VINNEREN: Pressesjef i Kreml, Dmitrij Peskov, i forgrunnen av president Vladimir Putin. Putin har vært president i nærmere 20 år. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Mars neste år er det duket for presidentvalg i Russland, men spenningen om hvem som kommer til å gå seirende ut av valget er ikke akkurat til å ta og føle på.

Vladimir Putin, som fylte 71 år i oktober, har vært landets president siden 2012. Det var han også fra 2000 til 2008, før han var statsminister frem til 2012. Likevel har ikke Putin offisielt bekreftet at han stiller som presidentkandidat.

– Det har ikke kommet noen formell kunngjøring ennå. Men jeg tviler ikke på at hvis han stiller som kandidat, vil han garantert vinne, sier Kreml-pressesjef Dmitrij Peskov til CNBC.

Én presidentperiode varer i seks år, og Putin ville dermed ha sittet med makten til 2030. Presidenten har høy støtte blant folket, mener Peskov.

– Samfunnet er samlet rundt presidenten.

Kvittet seg med opposisjonen

Ferske meningsmålinger skal vise at 82 prosent stiller seg bak presidenten, opp fra rundt 60 prosent før Russland invaderte Ukraina.

I realiteten har Putin ingen opposisjon etter å ha kvittet seg med kritikere og motstandere. Flere motstandere har fått lenge fengselsdommer, mens andre på mystisk vis har blitt funnet døde. Opposisjonspartier har på sin side blitt erklært ulovlige.

Ifølge CNBC er det tilsynelatende opposisjonspartier i Russland, men de betraktes mer som en del av en «systematisk opposisjon».

Eksperter mener en potensiell politisk endring i Russland må komme fra innsiden av landets elite, som består av svært rike oligarker. 

– Veldig motstandsdyktig

Men for at det skal bli aktuelt må noe alvorlig skje først, skriver avisen. Det kan for eksempel være en alvorlig økonomisk nedgang, eller en geopolitisk blemme – som å tape krigen mot Ukraina.

– Slik det ser ut nå er det russiske systemet veldig motstandsdyktig, mye mer motstandsdyktig enn vi forventet for halvannet år siden ved starten av krigen. Økonomisk, paradoksalt nok, og også sosialt. Putin ser ut til å være i kontroll og ser frisk ut, sier den russiske akademikeren Sergei Medvedev til CNBC.

På grunn av krigen i Ukraina har det vært usikkerhet rundt hvorvidt Russland kom til utsette eller avlyse neste års valg.

– Presidentvalget i 2024 vil bli avholdt i strengt samsvar med loven og i samsvar med alle demokratiske konstitusjonelle prosedyrer, uttalte imidlertid Putin selv tidligere i år.