<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny, enorm krisepakke

Beijing vil få Kinas skakkjørte eiendomsmarked på rett kjøl, og har planer om å spytte inn et beløp tilsvarende 1.500 milliarder kroner. 

Publisert 14. nov. 2023
Oppdatert 14. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 307 ord
NYE KRISETILTAK: På vei fra Beijing og Kinas president Xi Jinping. Foto: NTB

Saken utvides.

Kina planlegger å tilby minst 1.000 milliarder yuan (137 milliarder dollar) i lavkostfinansiering til landets programmer for rimelige boliger og renovering av urbane landsbyer, opplyser personer med kjennskap til saken til Bloomberg

Stimulansepakken er et nytt forsøk på å få det skakkjørte kinesiske eiendomsmarkedet på rett kjøl. 

Planen er at Kinas sentralbank (PBOC) skal tilføre kapital etappevis til banker, kapital som i neste instans skal gå til å stimulere husholdninger til å kjøpe boliger. Myndighetene vurderer ifølge nyhetsbyråets kilder alternativer som spesiallån og den såkalte PSL-ordningen (pledged supplemental lending), og Beijing kan lansere første del av planen allerede denne måneden.

Denne seneste pakken er et initiativ fra visestatsminister He Lifeng, som vil demme opp for den største eiendomskrisen Kina har sett på flere tiår. Krisen har hemmet den økonomisk veksten og svekket tilliten blant forbrukere. Samtidig har markedet bekymret seg for tilstanden hos de største eiendomsutviklerne, ettersom flere av dem har misligholdt gjeld.

Kinas utestående PSL var på 2.900 milliarder yuan ved utgangen av oktober, og en netto tilførsel på 1.000 milliarder yuan i et slikt utlånssystem vil toppe den forrige rekorden fra 2019. Summen som skal tilføres i denne omgang kan ifølge Bloomberg-kildene endre seg.

PSL, av enkelte kalt «helikopterpenger», tillater PBOC å yte billig finansering gjennom såkalte «policy»-banker eller kommersielle banker til utviklere av oppussingsprosjekter for slumområder. Utviklerne bruker pengene til å kjøpe tomter fra lokale myndigheter, som igjen gir kontantstøtte til husstander som fikk sitt gamle hus revet, slik at de kan kjøpe nybygde eller eksisterende leiligheter.

Statseide utviklere som China Resources Land var blant aktørene som dro mest nytte av det forrige gang Beijing utvidet programmet for rimelige boliger.

Nyhetsbyrået understreker imidlertid at PSL er en kontroversiell ordning. Den ble etter etableringen i 2014 brukt til å snu den daværende nedgangskonjunkturen i eiendomsmarkedet, men fikk senere sterk kritikk for å ha blåst opp en boble i de mindre, kinesiske byene.