<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorer dumper dollar

Investorer som tror rentetoppen er nådd selger unna den amerikanske dollaren i et forrykende tempo. 

Publisert 26. nov. 2023
Oppdatert 26. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 391 ord
SELGER FØR RENTEKUTT: Flere tror Jerome Powell og Fed er ferdig med renteøkningene.  Foto: Bloomberg

Investorer selger unna dollar i et større tempo enn de har gjort på ett år, skriver Financial Times (FT).

Flere forventer nå at Federal Reserve er ferdig med rentehevingene og vil komme med rentekutt i løpet av 2024. Dette har gjort at profesjonelle investorer selger seg ned i den amerikanske valutaen. 

Ifølge State Street Bank and Trust Company har forvaltere gjort betydelige salg hver dag etter at sysselsettingstallene som kom 3. november var lavere enn ventet. 

Selger før rentekutt

Dette har gjort at dollaren har kurs mot sin dårligste månedlige prestasjon på et år. Salgene kan være et forvarsel om en større trend blant investorer om å redusere eksponeringen mot amerikanske eiendeler.

– Strømmene de siste to ukene peker på en hurtig revurdering med tanke på etterspørsel etter dollar, sier Michael Metcalfe, sjefstrateg hos State Street, som mener nedsalgene markerer slutten for den uvanlig store etterspørselen etter dollar.

– Investorer tenker «hvis rentekutt faktisk skal komme, trenger jeg ikke sitte på så mange dollar», sier Metcalfe. 

Ifølge State Street har det bare vært seks tilsvarende hurtige nedsalg av dollaren de siste to tiårene. Den mest nylige skjedde i november i fjor, da dollarindeksen – en måling av dens styrke mot en kurv med seks valutaer – svekket seg med omtrent 10 prosent ved utgangen av januar, skriver FT. 

Til tross for nedsalgene har forvaltere overvekt av dollar sammenlignet med andre valuter, ifølge sjefstrategen. Dette kan tyde på at dollaren kan komme til svekke seg ytterligere. 

Den amerikanske valutaen fikk en voldsom opptur i fjor da Fed begynte å heve styringsrenten aggressivt. Men de siste ukene har narrativet endret seg ettersom inflasjonen falt mer enn ventet i oktober, noe som har fått investorer til å prise ut muligheten for ytterligere renteøkninger. 

Tyskerne ser svekkelse

Noen som også tror at dollaren vil svekke seg, er Deutsche Bank. 

Den tyske storbanken gikk ut på torsdag og mener at dollaren vil gå fra 1,07 mot euro nå til 1,25 om to år. Tyskerne tror også den amerikanske valutaen vil svekke seg markant mot japanske yen og noe mot britiske pund. 

Deutsche Bank venter også at kronen vil styrke seg mot dollaren fra dagens kursnivå, hvor kronen banker mot 11 mot dollar. I løpet av det neste året venter storbanken at kronen vil styrke seg til 9,50 mot dollaren, og innen utgangen av 2025 regner de med at kronen har nådd 7,50 mot dollaren.