<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hentet penger til hjerneimplantater

Elon Musks Neuralink vil hjelpe pasienter som lider av ALS, autisme og depresjon. Nå har selskapet hentet 460 millioner kroner.

Publisert 27. nov. 2023
Oppdatert 27. nov. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord
MANGE JERN I ILDEN: Nå har Elon Musk-selskapet Neuralink hentet penger til utvikling av hjerneimplantater. Foto: NTB

I 2016 startet Elon Musk Neuralink for å utvikle små chiper som skal implanteres i hjernen og koble sammen mennesker og datamaskiner. Nå har selskapet gjennomført en kapitalinnhenting på 43 millioner dollar, viser dokumenter sendt inn til det amerikanske finanstilsynet (SEC). 

32 investorer deltok i den seneste finansieringsrunden som er omtalt av flere teknologinettsteder. Prisingen er ikke oppgitt, men ble av Reuters oppgitt til rundt 5 milliarder dollar etter noen private aksjetransaksjoner som fant sted før det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) i mai i år godkjente de første kliniske testene av hjerneimplantater på mennesker.

I dagene etter FDA-godkjennelsen skal Neuralink ha blitt markedsført til en prising på 7 milliarder dollar, men uten at nyhetsbyrået kunne bringe på det rene om selgeren fant kjøpere på dette nivået. To år før, i en  kapitalinnhenting sommeren 2021, var prisingen på 2 milliarder dollar.

Kan hjelpe ALS-pasienter?

Neuralink utvikler hjerneimplantatet Link som skal hjelpe paralyserte mennesker med å gjenvinne evnen til å kommunisere, eksempelvis personer som lider av ALS. Ifølge tidligere uttalelser ser Musk for seg at hjerneimplantater på sikt også skal kunne kurere lidelser som autisme, depresjon og schizofreni – og i tillegg muliggjøre telepati og surfing på internett.

Ekspertise hevder dog at Neuralink ennå har langt å gå før en eventuell kommersialisering.

– Jeg forventer at Neuralink bruker minst ti år på å kommersialisere sitt hjerneimplantat – og det er optimistisk, uttalte tidligere programdirektør for nevroforskning hos U.S. National Institutes of Health (NIH), Kip Ludwig, til Reuters i juni i år.

Dyrevelferd under lupen

Selskapet har samtidig blitt kritisert for sine uetiske forskningsmetoder, og var i nesten ett år gjenstand for en granskning av det amerikanske landbruksdepartementet (USDA) for håndteringen av forsøk på dyr. USDA fant ingen bevis for brudd på dyrevelferdsregler, foruten en hendelse Neuralink selv meldte inn i 2019. Men ifølge TechCrunch har en legekomité for ansvarlig medisin (PCRM) bestridt resultatene av etterforskningen.

Videre ble det kjent i forrige uke at fire demokrater i Representantenes Hus har bedt SEC om å etterforske Neuralink for å ha holdt tilbake opplysninger om dødsfallene til minst 12 dyr som fikk implantater operert inn.

Kritikken mot Neuralink har også gått på jobbkulturen i selskapet, og eks-ansatte beskrev overfor Fortune i januar 2022 en «kultur av skyldfordeling og frykt.» Ifølge de ansatte skal Musk regelmessig ha undergravd toppledelsen ved å ha oppmuntret yngre medarbeidere til å rapportere problemer og klager direkte til ham.