<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Litauen innfører ny lov etter Abramovich-overføringer

Litauen vil gjør det lettere å frata statsborgerskapet til folk, etter at det kom frem at den tidligere Chelsea-eieren og russiske milliardæren Roman Abramovich kan ha omgått sanksjoner ved å overføre eierskap til barna sine med litauiske pass. 

Publisert 7. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 260 ord
Roman Abramovich, Russian billionaire and owner of Chelsea Football Club, arrives for the start of the afternoon session at the High Court in London, U.K., on Tuesday, Jan.17, 2012. Boris Berezovsky is suing for about $6.8 billion claiming Abramovich intimidated him into selling shares in two Russian companies for less than they were worth. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Roman Abramovich Foto: Bloomberg

I Litauen har myndighetene satt i gang i å arbeide med et nytt lovforslag som skal kunne frata statsborgerskapet ved å vise til hensynet til nasjonal sikkerhet, skriver Bloomberg torsdag.

Arbeidet med den ny lover har kommet i gang etter at det kom frem meldinger om at den russiske milliardæren Roman Abramovich, som frem til i fjor også eide den engelske fotballklubben Chelsea, hadde overført deler av formuen sin til to av hans barn som har statsborgerskap i det baltiske landet. 

Overføringene skal ha skjedd bare noen få uker før Abramovich selv ble sanksjonert av blant annet Litauen.

Ikke ulovlig

Det var Siena, en litauisk organisasjon som samarbeider med Organized Crime and Corruption Reporting Project, som først meldte om overføringene til Abramovich. Siena hevder at to av den russiske milliardærens syv barn har pass fra Litauen, og at de i februar og mars 2022 fikk overført eierskapet i to stiftelser som var under Abramovich' kontroll. 

Ifølge Siena var det ikke noe ulovlig med disse overføringene. 

Det nye lovforslaget vil åpne opp for at flere kan bli fratatt sitt litauiske statsborgerskap av hensyn til nasjonal sikkerhet, inkludert for de som har fått statsborgerskap på grunnlag av slektskap. Landet gir statsborgerskap til etterkommere av personer som var litauiske statsborgere før 1940.

– Et litauisk pass kan ikke bli en dekke for å omgå sanksjoner, sier innenriksminister Agne Bilotaite. 

Abramovich' besteforeldre skal ha bodd i Litauen på 1940-tallet, og bestefaren hans var en av tusenvis av mennesker som ble deportert til Sibir.

Ifølge Bloomberg skal litauisk myndigheter undersøke om flere av den russiske milliardærens barn har pass fra det baltiske landet.