Sikker på USA-resesjon
– Fed må velge: Myk landing eller å få inflasjonen tilbake på målet. Og de vil velge inflasjonen, tror Nathan Sheets, sjeføkonom i Citi.
Tall fra amerikanske myndigheter viser tirsdag at konsumprisindeksen i USA, eksklusive mat- og energipriser (kjerneinflasjonen), steg 0,3 prosent fra oktober til november.
Fra november i fjor steg prisene 4,0 prosent, mot 4,0 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i måneden før.
Kjernen helt på linje
På forhånd pekte konsensus ifølge Trading Economics mot 4,0 prosent kjerneinflasjon på årsbasis i november, uendret fra oktober. Månedsveksten var ventet opp fra 0,2 til 0,3 prosent.
Dette styrker vår overbevisning om at Norge også holder renten uendret på torsdagens rentemøteKyrre M. Knudsen, SpareBank 1 SR-Bank
Bruktbilprisene bidro til å løfte kjerneinflasjonen med hele 1,6 prosent vekst. Den erfarne strategen og tidligere CNBC-spaltisten Dan Greenhaus skriver på X/Twitter at det fallet i husleieprisene markedet har ventet seg fortsatt ikke har materialisert seg.
Fra oktober til november steg husleieprisene 0,4 prosent. Greenhaus er sjefstrateg for Solus Alternative Asset Management.
Renter reagerer opp
Totalinflasjonen (KPI) falt fra 3,2 prosent på årsbasis i oktober til 3,1 prosent i november.
På månedsbasis steg prisene 0,1 prosent fra oktober til november, mot ventet ingen vekst. Energiprisene markerte seg som ventet med markant nedgang.
S&P 500-futures er nå marginalt opp etter å ha vært opp 0,3 prosent før tallene.
Renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner reagerte opp omtrent fem basispunkter på tallene, og står nesten en time etter tallslippet i 4,23 prosent. Dette er ned ett basispunkt i dagens handel, men altså opp fra godt under 4,20 prosent i forkant.
Citi spår tøffere tak
Nathan Sheets, global sjeføkonom i Citi, tror Federal Reserve skal jobbe hardt for å få inflasjonen ytterligere ned fra dagens nivåer.
– Vi tror at inflasjonen vil vise seg tregere herfra og ned til 2 prosent enn fra 5 prosent til 3,5 prosent, sa han til Finansavisen i en kommentar gitt i forkant av tallene.
– Vareinflasjonen har falt mye, men tjenesteinflasjonen er fortsatt vanskeligere. Kanskje er arbeidsmarkedet i ferd med å bli litt mindre stramt, men det er fortsatt stramt, og det slår ut i vedvarende press på tjenesteprisene. Vi tror at kjerneinflasjonen vil vokse med 0,3 prosent i november, fortsetter Sheets.
Dagens inflasjonstall kom dagen før Federal Reserves neste rentebeslutning, hvor enigheten har vært stor om at styringsrenten holdes uendret på intervallet 5,25-5,50 prosent.
– Nye, gode nyheter
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank er på linje med konsensus.
– Dette var akkurat som forventet og derfor nye gode nyheter for USA. Det betyr at sentralbanken i morgen holder renten uendret på rentemøtet. Det blir trolig rentekutt før sommeren, men det store spørsmålet er om sentralbanksjefen kommer til å adressere dette i morgen, sier han i en kommentar til inflasjonstallene.
– Dette styrker vår overbevisning om at Norge også holder renten uendret på torsdagens rentemøte. Her er nemlig ingen negative overraskelser fra USA, fortsetter Knudsen.
I sin morgenrapport tirsdag påpekte derimot sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets at en fortsatt høy kjerneinflasjon trolig har fått Fed til å mene at markedet har gått vel langt i å prise inn fremtidige rentekutt. Han tror den amerikanske sentralbanken vil være forsiktig med å signalisere en for tidlig start på rentenormaliseringen.
Mars-kutt mindre trolig
DNB Markets henger seg – som Gonsholt Hov og Sheets i Citi – opp i at prisveksten for tjenester fortsatt er høy.
«Enkelte tjenestekomponenter utenom bolig stiger ennå friskt, og er trolig en bekymring for Fed. «Super core» (tjenester eksklusive husleie og energi) steg 0,44 prosent på månedsbasis i november, det dobbelte av oktober-veksten. Husleieinflasjonen er fortsatt høy, og vi venter at den negative lengre trenden vil holde frem i månedene som kommer», skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en oppdatering.
Han peker også på at markedet har senket sannsynligheten for et rentekutt i mars. Den nærmer seg nå 40 prosent, etter å ha vært oppe i nesten 50 prosent tidligere tirsdag. Sannsynligheten for mai-kutt har også falt noe, til under 77 prosent.
Magnussen og hans DNB-kolleger tror at Federal Reserve drøyer til juni med å kutte renten.