Valutasjokk
Den varslede «sjokkterapien» for argentinsk økonomi er i gang, med halvering av pesoen og kutt på over 4 prosent av BNP.

Argentinas nye president, den sterkt høyrevridde og markedsliberalistiske Javier Milei, har lovet velgerne å gi landets kriserammede økonomi en hestekur. I en TV-sendt tale tirsdag kom økonomiminister Luis Caputo med de første tiltakene, og på toppen av listen står en devaluering av pesoen med rundt 50 prosent.
– Hvis vi fortsetter som nå, vil vi få hyperinflasjon. Prisene ventes å stige over 200 prosent i løpet av dette kalenderåret. Gjennom de siste 123 årene har Argentina gått med budsjettunderskudd i 113 av dem, og vi er her for å løse denne avhengigheten, sa han.
Halverer pesoen
Regjeringen vil Financial Times nærmere bestemt flytte den offisielle valutakursen til 800 peso pr. dollar fra like under 400 i forrige uke. En kraftig devaluering var ventet, men avisen påpeker at det nye nivået likevel er langt under tirsdagens svartebørskurs på 1.045 peso pr. dollar.
Den varslede «motorsagøkonomien» slår foreløpig ut i at de statlige budsjettoverføringene til Argentinas 23 provinser kuttes til et minimum, og at alle nye, offentlige prosjekter stoppes.
– Det finnes ikke mer penger, gjentok Caputo – slik presidenten selv gjorde under sin innvielsestale søndag.
Økonomiministeren kunngjorde også en midlertidig skatteøkning på import, men lovet å avskaffe systemet med offentlige tillatelser for import. Eksportskattene vil bli fjernet «når den økonomiske nødsituasjonen er over» – til eventuell glede for Argentinas mektige landbrukslobby.
Smertestillende
Samtidig er det slik at 40 prosent av argentinere lever i fattigdom, og for å døyve smerten av kuttene vil regjeringen øke verdien av sitt matkort med 50 prosent. Videre skal barnetrygden ifølge avisen dobles og budsjettet for velferdsprogrammet «Potenciar Trabajo» fryses på 2023-nivåer.
– Caputos tale manglet mange detaljer. Men andre tiltak omtalt i lokale medier – som reversering av den forrige regjeringens nylige eliminering av inntektsskatten – peker mot en veldig pragmatisk og generelt positiv krisepakke, sier Nicolás Dujovne til Financial Times. Han var økonomiminister i Mauricio Macris sentrum/høyre-regjering i 2017-19.
Kuttene på over 4 prosent av BNP blir også godt mottatt av Det internasjonale pengefondet (IMF), som i en uttalelse tirsdag skrev at tiltakene vil «forbedre offentlige finanser betydelig.» Argentina er IMFs største debitor med rundt 43 milliarder dollar i gjeld.