<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lån bremser opp

Låneetterspørselen fra husholdninger faller videre, og bankene strammer enda mer til for lån til næringseiendom. 

Publisert 11. jan.
Oppdatert 11. jan.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 231 ord
STRAMMERE: Torbjørn Hægeland, direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache ser at låneaktiviteten avtar. Foto: Iván Kverme

For tre måneder siden viste Norges Banks utlånsundersøkelse synkende låneetterspørsel og omtrent uendret kredittpraksis fra bankene. Da ventet bankene samme utvikling i fjerde kvartal 2023. Det slo også til.

Bankene venter også et videre fall i inneværende kvartal.

Bruken av avdragsfrihet har økt i takt med høyere lånerenter. Dette fortsatte også i fjerde kvartal, og bankene venter videre vekst i første kvartal.

Næringseiendom skremmer

Et flertall av bankene er bekymret over tap knyttet til næringseiendom og eiendomsutvikling, og fortsetter å stille strengere egenkapitalkrav ved slike lån.

De to siste kvartalene har etterspørselen etter lån til næringseiendom falt klart, og dette fortsetter inn i det nye året.

Bankene har imidlertid strammet mindre til på lån til næringseiendom enn de selv ventet.

Utsikter til økte tap bremser bankene i beskjeden grad. De er i ferd med å bli mindre pessimistiske når det gjelder makroøkonomiske utsikter.

Nytt er at bedriftenes etterspørsel etter fastrentelån stiger markert.

Økt rentemargin

Forrige kvartal var utlånsmarginen på boliglån litt lavere, samtidig som utlånsrentene økte. I fjerde kvartal økte utlånsmarginen, og dette fortsetter trolig i inneværende kvartal.

Bankene rapporterte også at gjeldsbetjeningsevnen til de som tok opp nye lån hadde sunket noe.

I forrige uke viste SSB-statistikk at gjennomsnittlig rente på nye boliglån økte med 0,08 prosentpoeng i november, mens renten på utestående lån økte 0,2 prosentpoeng. Samtidig økte innskuddsrentene med 0,17 prosentpoeng. NIBOR sank marginalt. Dermed økte utlånsmarginen med 0,11 og 0,23 prosentpoeng for nye og løpende lån.