<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klimaorganisasjoner vant søksmål mot staten om tre oljetillatelser

Greenpeace og Natur og Ungdom fikk medhold på alle punkter i søksmålet mot staten om tillatelser til utbygging av tre oljefelt. Energiministeren er uenig.

Publisert 18. jan. 2024
Oppdatert 18. jan. 2024
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
FIKK MEDHOLD: Frode Pleym fra Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, i Oslo tingrett. Foto: NTB
FIKK MEDHOLD: Frode Pleym fra Greenpeace Norge og leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, i Oslo tingrett. Foto: NTB

Oslo tingrett slo torsdag fast at alle tre tillatelsene er ugyldige. Ifølge dommen har staten brutt såkalte utredningskrav ved godkjenning av olje- og gassfeltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen.

Statens tillatelser brøt med krav som Høyesterett slo fast i et tidligere klimasøksmål fra 2020, ifølge tingretten. Kravet er at forbrenningsutslipp må utredes for å få tillatelse til utbygging og drift til oljefelt.

– Dette er en forventet, og knusende seier, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til VG.

Aasland uenig

Energidepartementet ga tillatelser til utbygging og drift av oljefeltene etter at dommen fra Høyesterett hadde falt. Energiminister Terje Aasland (Ap) er ikke enig i dommen.

– Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning. Basert på dette vil vi vurdere å anke, sier Aasland til NTB.

De skal nå gå nøye igjennom dommen. De mener at det er tilstrekkelig at forbrenningsutslipp er vurdert på et mer overordnet nivå.

Forutsetter stans i produksjonen

På ett av feltene, Breidablikk, er produksjonen allerede i gang.

– Vi forutsetter at produksjonen på feltet Breidablikk stanses umiddelbart. Vi krever stans i all utbygging, slik som dommen slår fast, i de andre feltene, Yggdrasil og Tyrving, sier Pleym.

Pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen i Equinor har følgende å si:

– Vi er ikke selv part i rettssaken og har ikke fått satt oss inn i dommen ennå. Vi vil forholde oss til norske myndigheter og oppfølgingen av saken videre, sier han.

SV og MDG jubler

Staten dømmes også til å betale en erstatning og sakskostnader for 3.260.000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Miljøpartiet De Grønne omtaler dommen som «en historisk jubeldag».

– Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig, sier partileder Arild Hermstad i MDG til NTB.

SV mener at dommen får stor betydning for norsk petroleumsvirksomhet.

– Tiden hvor regjeringen kan fortsette sin klimafiendtlige oljeaktivitet er forbi. Nå kan ikke regjeringen lenger drive tut og kjør i oljepolitikken, uten å ta hensyn til klimaet, sier Lars Haltbrekken i SV til NTB.

(NTB)