<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Novo Nordisk møter ny utfordrer innen slankemedisin

Forventninger om en massiv vekst for slankemedisiner får bioteknologiselskapet Zealand Pharma til å gi bånn gass. 

Publisert 23. jan.
Oppdatert 24. jan.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
KAPPLØPET: De populære slankemedisinene utstedt av Novo Nordisk og Eli Lilly har nå et annet dansk bioteknologiselskap i hælene.  Foto: NTB

ZEAL NOVO B

Det danske bioteknologiselskapet Zealand Pharma utvikler en alternativ behandling mot fedme for å konkurrere med store konkurrenter, skriver Financial Times. Det seneste året er aksjen opp 106 prosent og handles for 448 danske kroner. 

Av den grunn ser det ut til at bioteknologigigantene Novo Nordisk og Eli Lilly møter en ny utfordrer i kappløpet om vektreduksjon. 

Zealands produkter, som er under utvikling, må konkurrere med de populære Wegovy- og Zepbound-legemidlene som allerede er på markedet, produsert av henholdsvis Novo Nordisk og Eli Lilly. 

Til tross for de allerede etablerte slankemidlene i markedet, mener adm.direktør Adam Steensberg i Zealand Pharma at det er plass til andre aktører til å utvikle vektreduksjonsprodukter. 

«Det er 220 sykdommer som du kan knytte til fedme... i fremtiden må det være flere valg», sa han til Financial Times.

Verdsatt til 4 milliarder dollar

Diabetes- og slankemedisiner som Ozempic og Wegovy, som er såkalte GLP-1-medisiner, er blitt voldsomt populære i år. Zealand Pharma utvikler et produkt lik Wegovy - for effektiviteten mot NASH - en kronisk leversykdom, som antas å påvirke opptil 6,5 prosent av voksne i USA.

Selskapet, som er verdsatt til 4 milliarder dollar, utvikler også alternative behandlinger basert på et hormon kalt amylin, som fremmer en følelse av metthet etter måltider, i stedet for å undertrykke appetitten.

Slankemiddel for alle penga

Etter at Novo Nordisk har sprettet opp i en voldsom fart på børsen det siste året, har flere begynt å se mot slankemedisiner.

Med flere produkter som kommer på markedet i årene som kommer, sier Goldman Sachs-analytikere at markedet for vekttap-legemidler kan vokse fra 6 milliarder dollar til så mye som 100 milliarder dollar innen utgangen av tiåret.

Suksessen til Novo Nordisk og Eli Lilly har gjort legemidlene svært populære og ført til mangel på forsyninger. 

Dette er også en viktig faktor til at flere bioteknologiselskaper slenger seg på trenden.

Sveitsiske Roche kjøpte nylig fedmemedisinutvikleren Carmot Therapeutics for 3,1 milliarder dollar, mens AstraZeneca signerte en lisensavtale på 2 milliarder dollar med Eccogene, en kinesisk produsent av et fedmepreparat, i november.