– Vi ser dette også i Norge, bekrefter Lønseth. – Lovlige næringslivsstrukturer er for eksempel godt egnet til hvitvasking av profitt fra ulike former for kriminalitet. I Europa har Interpol anslått at 80 prosent av de kriminelle nettverkene benytter lovlige selskapsstrukturer. Økokrim er bekymret for dette, og vi har i trusselvurderinger advart mot dette over tid.
– Hva kan kriminelle ha å tjene på å blåse opp verdiene til et selskap og så utstede aksjer i selskapet til seg selv i såkalte pump & dump-operasjoner?
– En slik metode kan for eksempel være en del av et kriminelt foretagende som kan knytte seg til både investeringsbedragerier, lånebedragerier og hvitvasking.
Utfordringen for samfunnet er at dette er en snikende kreftsvulst. Det er kriminalitet som ikke er så synlig for alle i det daglige og som derved ikke får så stor oppmerksomhet. Pål K. Lønseth, Økokrim-sjef
– Undergraver samfunnsstrukturene
I Sverige sier de helt åpent at økonomisk kriminalitet og gjengkriminalitet som følger av det, er en større trussel enn terror, som mange forbinder med mest frykt. Justisminister Emilie Enger Mehl har i den forbindelse uttalt til DN at hun synes det er tankevekkende.
– Hva tenker du som Økokrim-sjef om det?
– Det er det lett å være enig i. Utfordringen for samfunnet er at dette er en snikende kreftsvulst. Det er kriminalitet som ikke er så synlig for alle i det daglige og som derved ikke får så stor oppmerksomhet. Men i det skjulte undergraver den våre samfunnsstrukturer uten at vi som samfunn bygger beredskapen mot ondet, sier Lønseth.
– Følger med på svenske nettverk
Kapital har også spurt Økokrim-sjefen om han ser en trend om at utenlandske kriminelle i større grad investerer i norske gråmarkedsselskaper, dvs. selskaper notert på Euronext NOTC-listen, hvor det er mye mindre krav til selskapene om bl.a. rapportering.
– Jeg ønsker ikke å kommentere dette på nåværende tidspunkt utover å peke på vår generelle bekymring om at organiserte kriminelle, som driver ulike former for kriminalitet, bruker selskapsstrukturer i sin kriminalitetsutøvelse, sier Lønseth.
DNB har oppgitt i sin ferske rapport at de overvåker et helt spesifikt svensk organisert kriminelt nettverk som er aktivt i Norge.
Dette nettverket skal angivelig begå bedragerier, benytte norske kontoeiere som pengemuldyr og er involvert i ulovlig handel med narkotika og våpen. Det skal være kjent for å utøve ekstrem vold og utføre sofistikerte bedragerier. Ikke ulikt det såkalte Foxtrot-nettverket, som en av hovedpersonene i Kapitals avsløring om “Revisorene, rådgiverne og revestrekene” har forbindelse til.
– Er dette et nettverk dere også ser på?
– Jeg ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere spesifikke svenske kriminelle nettverk og deres eventuelle tilstedeværelse i Norge, men kan bekrefte at dette er noe vi følger med på, sier Lønseth.
Flere hvitvaskingsmeldinger
Investorbedragerier, hvor ofrene lures til å gjennomføre pengeoverføringer til det de tror er gode investeringer, eksploderte i 2023 og er på topp blant ulike bedragerikategorier DNB følger med på.
– Ser også Økokrim noen økning i investorbedragerier?
– Det har over tid vært en økning generelt av bedragerier. Økokrim registrerte tap relatert til investeringssvindel på minst 200 millioner kroner i 2022, mens tallene for 2023 ennå ikke er klare.
Hvitvasking fra bedragerier skiller seg, ifølge DNB, ut fra alle andre hvitvaskingssaker som banken jobber med ved at det oppstår et “kappløp” mellom kriminelle og banken når kriminelle prøver å sende penger videre til andre jurisdiksjoner eller pengesystemer. Har Økokrim sett noen økning i antall hvitvaskingssaker?
– Tallene på antall hvitvaskingsmeldinger fra rapporteringspliktige har økt med 2–3.000 meldinger hvert år de siste årene, sier Lønseth.
– Vurderer tilsyn
Konstituert seksjonssjef i Finanstilsynet, Anders Grini, bekrefter overfor Kapital at Finanstilsynet nå vurderer tilsyn med begge de to revisjonsselskapene som er omtalt i artikkelen om “Revisorene, rådgiverne og revestrekene”.
– En overordnet gjennomgang av årsregnskap og revisjonsberetninger samt kunngjøringer i Brønnøysundregisteret for Ecoteq Energy ASA indikerer økt risiko for feil og misligheter som definert i revisjonsstandardene, skriver han i en epost til Kapital.
En overordnet gjennomgang av årsregnskap og revisjonsberetninger samt kunngjøringer i Brønnøysundregisteret for Ecoteq Energy ASA indikerer økt risiko for feil og misligheter. Anders Grini, konstituert seksjonssjef Finanstilsynet
– Dette og de påstander som fremkommer av Kapitals undersøkelser blant annet knyttet til tingsinnskuddet på 2,6 milliarder kroner, tilsier at tilsyn med begge de to involverte revisjonsselskaper vil bli vurdert, heter det fra Finanstilsynets mann.
Kapital har forelagt Økokrims uttalelser for de involverte statsautoriserte revisorene i KWC, Simen B. Weiby og Trond Bjerge. De har følgende kommentar:
– KWC Revisjon AS håper at Økokrim vil se nærmere på det omfattende saksforholdet som Kapital frembringer. Utover det har vi ingen ytterligere kommentarer.
Advokat og partner i advokatfirmaet Sands, Lars Tormodsgard, som organiserte milliardtransaksjonen i Ecoteq, har følgende kommentar til Økokrim-sjefens uttalelser:
– Vi er kjent med sitater fra Pål K. Lønseth, og Lønseth fremhever viktige aspekter som vi er helt enige i og etterstreber å etterleve i all vår praksis. I forhold til saken som Kapital har omtalt, er vi bundet av konfidensialitet, og vi kan derfor ikke gi mer konkrete kommentarer.
Det har ikke lykkes Kapital å få noen kommentarer til Økokrims uttalelser fra Harald Sætvedt, Ecoteqs daværende administrerende og partner i PR-byrået CorpCann.
Revisorene, rådgiverne og revestrekene
- Dette er historien om hvordan revisorer, advokater og rådgivere bidro til å pumpe opp verdien av et norsk gråmarkedsselskap til flere milliarder kroner.
- Sentralt i saken står en omstridt deal der selskapet Ecoteq Energy, som handles på OTC-listen, kjøpte et selskap inneholdende en oljelisens av usikker verdi i USA.
- Da selskapets faste revisor satte seg på bakbena, kom de to statsautoriserte revisorene Simen Weiby og Trond Bjerge i KWC – tidl. Kjelstrup & Wiggen – inn i bildet og gikk god for verdsettelsen.
- Avtalen ble så forseglet under en generalforsamling der Sands-partner Lars Tormodsgard var møteleder og administrerende direktør Harald Sætvedt, som i dag er partner og adm. dir. i PR-selskapet CorpCann, signerte protokollen.
- På begge sider av bordet i den omstridte transaksjonen finner vi flere kjente kriminelle, deriblant svenske Anthony “Two Times” Norman, som har en heller fargerik bakgrunn. Han sitter for tiden fengslet i Sverige.
- Blant de øvrige aktørene finner vi også en av de involverte i det voldsomme ranet av Nasjonalmuseet i Stockholm rundt årtusenskiftet, samt hans partner, Olaf Tobias Hallin, som mot slutten av fjoråret forsvant i løse luften under en forretningsreise i Florida.
- I forbindelse med en av de siste årenes største hvitvaskingssaker har Anthony “Two Times” Norman blitt knyttet til det svenske Foxtrot-nettverket, samt det irske Kinahan-kartellet, som regnes som en av verdens største kriminelle organisasjoner. Pengesporet etter Ecoteq-handelen peker mot utlandet.
- Finanstilsynet bekrefter overfor Kapital at det kan bli aktuelt å føre ekstraordinært tilsyn med revisjonsselskapene som har vært involvert i Ecoteq-handelen.
- KWC viser til at det foreligger et søksmål, samt taushetsplikt etter revisorloven, og ønsker derfor ikke å bidra med konkrete opplysninger i saken. Også Sands viser til taushetsplikten. Ecoteqs nåværende og tidligere administrerende direktør forteller at de er trygge på at alt er i orden med transaksjonen. Flere av de øvrige har ikke besvart Kapitals henvendelser i sakens anledning.