<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sår tvil om juni-kutt

Prispresset avtar i eurosonen, men ikke så mye som ventet. Sjeføkonom mener sjansene for rentekutt før sommeren er redusert.

Publisert 1. mars
Oppdatert 1. mars
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 212 ord
PRISPRESSET AVTAR: I eurosonen, men mindre enn ventet. Foto: NTB

Foreløpige tall fra Eurostat viser fredag at konsumprisene (KPI) steg 2,6 prosent på årsbasis i februar, mot ventet 2,5 prosent ifølge Trading Economics. I januar var 12-månedersveksten 2,8 prosent.

Kjerneinflasjonen kom inn på 3,1 prosent, over ventede 2,9 prosent, men ned fra 3,3 prosent i januar. 

Investorer ser etter signaler om når Den europeiske sentralbanken (ESB) vil begynne med rentekutt, og markedsprisingen peker mot juni. Flere ESB-topper har dog understreket at de vil se vårens lønnsoppgjør utfolde seg før de får et klarere bilde av inflasjonspresset i eurosonen.

– Skuffende tall

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener tallene er skuffende for renteoptimistene.

– Dette betyr at sjansene for rentekutt i Europa før sommeren er redusert. Jeg har hele tiden trodd på rentekutt på rentemøtet 6.juni og tror fortsatt på det. Inflasjonen må imidlertid betydelig ned i de neste månedene for at det skal skje, sier han i en kommentar.

– Blandet drops

Gårsdagens inflasjonstall fra tre av de store eurosonelandene karakteriseres av sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets som blandet drops. 

«Inflasjonsnedgangen var et knepp større enn ventet i Tyskland, mens den var litt mindre enn ventet i Frankrike og Spania», skrev hun i fredagens morgenrapport.

Fredag viste italienske tall at konsumprisene var opp 0,8 prosent på årsbasis, mot ventet 0,9 prosent.