<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brann stanser Tesla-fabrikk

En påsatt brann har satt Teslas kjempefabrikk utenfor Berlin ut av spill. Venstreekstrem gruppe påtar seg ansvaret.

Publisert 5. mars
Oppdatert 13. mars
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 501 ord
FULL STANS: For Teslas Gigafactory utenfor Berlin. Foto: Bloomberg

Tesla har tirsdag måttet stanse produksjonen, evakuere og sende hjem alle ansatte ved sin Gigafactory utenfor Berlin etter at brann i en høyspentmast utløste strømbrudd i området, melder Reuters.

Brannen ble slukket uten at den rakk å spre seg til fabrikken sørøst for den tyske hovedstaden.

«Vi er i øyeblikket ikke i stand til å si når produksjonen kan ventes å bli gjenopptatt», står det i en uttalelse fra selskapet, som legger til at ansatte fra energiselskapet E.ON er i ferd med å reparere skadene på masten.

Venstreekstreme tar ansvaret

Den venstreekstreme «Vulkangruppe» har ifølge tyske medier nå påtatt seg ansvaret for brannen.

«Vi saboterte Tesla i dag», står det i en uttalelse fra gruppen publisert på nettstedet Kontrapolis.

«Tesla fortærer jord, ressurser, mennesker og ansatte, og spytter i retur ut 6.000 SUV-er, drapsbiler og monstertrucker hver uke, heter det videre i uttalelsen signert «Agua de Pau», som er navnet på en vulkan på den portugisiske øygruppen Azorene.

Tesla faller rundt 2 prosent i førhandelen på Wall Street tirsdag, og følger dermed opp gårsdagens kurssmell på over 7 prosent etter sviktende salg i Kina.

– Etterforsket i alle retninger

Innenriksminister Michael Stübgen i delstaten Brandenburg opplyste til DPA tidligere tirsdag at flere tusen innbyggere i landsbyene rundt fabrikken hadde mistet strømmen som nå skal være tilbake, med unntak for et større industriområde og et logistikksenter.

PÅTENT: Denne høyspentmasten like ved Tesla-fabrikken utenfor Berlin. Foto: NTB

Delstatspolitiet i Brandenburg overtok tidlig etterforskningen av brannen etter mistanke om at den skulle være påsatt, og «etterforsket i alle retninger», opplyste en talsperson for politiet til Reuters.

Tesla-fabrikken har vært gjenstand for protester fra miljøvernaktivister helt siden Tesla-gründer Elon Musk åpnet den for to år siden. Og planene om å utvide anlegget med en kapasitet på omkring 500.000 biler i året møtte veggen da innbyggerne i Grünheide i februar stemte ned et forslag om å felle trær for å rydde plass til blant annet en togstasjon og et varehus. 

Tesla vil doble kapasiteten

Gruppen som har påtatt seg ansvaret for brannen ble ifølge Bild allerede i 2021 mistenkt for å ha startet branner i strømforsyningen da Tesla-fabrikken var under bygging. Etterretningstjenesten i Brandenburg opplyste sa den gang at «venstreekstremister, kjent som vulkangrupper» hadde stått bak ildspåsettelser i Berlin flere ganger tidligere.

OKKUPERER SKOGEN: Miljøaktivister i tyske Grünheide, der Tesla vil utvide. Foto: NTB

80-100 miljøaktivister har siden torsdag i forrige uke satt opp omkring ti trehytter og okkupert deler av skogen Tesla vil ta i bruk dersom de lokale myndighetene gir grønt lys for utvidelsen.

– Vi er totalt overrasket over situasjonen, sa en talsperson for protestgruppen Robin Wood til Reuters tidligere torsdag i en kommentar til brannstiftelsen, og la til at en fullstendig uttalelse ville bli gitt senere.

Tesla vil gjennom utvidelsen doble kapasiteten til 100 GWh batteriproduksjon og én million biler i året, og sette fabrikken i posisjon til å dominere det europeiske markedet. Produksjonsveksten har avtatt den siste tiden, selv om fabrikken i januar produserte 6.000 biler på én uke for første gang.