<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Samene valgte pengene

Publisert 7. mars
Oppdatert 10. mars
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
Fra demonstrasjonene foran Stortinget i fjor høst. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 8. mars 2024.

Striden om vindkraftverkene på Fosen (Roan og Storheia) er avgjort. Det er investert 6 milliarder kroner i 151 vindmøller, og samene i området ville ha turbinene revet.

Det vil ikke skje, skrev vi, og det samme sa energiminister Terje Aasland (Ap).

Samene demonstrerte ved å sette opp fem lavvoer på Karl Johan, okkupere noen departementer og få til et møte med Kongen på Slottet. Det ga resultater i den forstand at Fosen Vind og samene skulle forhandle frem en avtale som fjernet eller endret Høyesteretts dom om menneskerettighetsbrudd på Fosen (minoritetsvernet til reindriftssamene på Fosen).

Det går om penger, skrev vi, og det gjorde det. Reindriftssamene i Nord-Fosen siide skal nå få 7 millioner kroner årlig frem til og med 2043. Det blir penger av det.

I tillegg skal staten skaffe nye vinterbeiter for Nord-Fosen og Sør-Fosen, og det vil staten klare.

Samedemonstrantene hevder at dommen om menneskerettighetsbrudd ikke er oppgjort før vinterbeitene er erstattet.

Hvor mange reindriftssamer går det om? Det ser ut til å være 33 reindriftssamer i Fosen, fordelt på seks reindriftsfamilier. Som nå skal få 7 millioner kroner årlig fra kraftselskapet Roan Vind.

Det er godt forhandlet.

Vi vet ikke om det er penger for tort og svie eller næringsinntekt, som kommer på toppen av reinsdyrkjøtt, men reindriftssamene i Fosen kan ta ut 2.000 rein årlig.

Våre lesere har sikkert fått med seg at pengene fra Roan Vind gir mer enn 1 million til hver reindriftsfamilie, men Fosen-aktivistene er ikke fornøyde. De mener at avtalen ikke er god nok til at menneskerettighetsbruddet er opphørt?

Mer penger?

Førstkommende mandag må flere av demonstrantene møte i Oslo tingrett tiltalt for ulovlige demonstrasjoner. Blir de ilagt en passende bot, betaler de neppe.