<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

I gang igjen etter «ekstremt dum» aksjon

Tesla-fabrikken utenfor Berlin er oppe og går, over en uke etter at den ble satt ut av spill.

Publisert 13. mars
Oppdatert 13. mars
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 411 ord
BACK IN BUSINESS: Teslas Gigafactory utenfor Berlin. Foto: NTB

Tesla måtte tirsdag i forrige uke stanse produksjonen, evakuere og sende hjem alle ansatte ved sin Gigafactory utenfor Berlin etter at brann i en høyspentmast utløste strømbrudd på anlegget.

Onsdag ble produksjonen satt i gang igjen, opplyser radiostasjonen RBB ifølge Reuters.

Musk kom på besøk

– Maskinene har blitt startet opp igjen på en kontrollert og sikker måte slik at tidligskiftet kan gjenopptas, sa ansatterepresentant Michaela Schmitz ved fabrikken onsdag morgen.

PÅ TYSK JORD: Elon Musk besøkte fabrikken utenfor Berlin onsdag. Foto: Bloomberg

RBB og andre lokale medier meldte at toppsjef og gründer Elon Musk onsdag skulle besøke fabrikken som er lokalisert i Grünheide sørøst for den tyske hovedstaden.

– Vi skal ha et team-møte, og Musk skal også være der, fortsatte Schmitz. 

Tesla selv avslo å kommentere det angivelige besøket, men onsdag formiddag dukket hovedpersonen opp. Under sitt opphold skal Musk blant annet i samtaler med lokale myndigheter. 

Brannen ble påsatt

Et tema i disse samtalene vil trolig være venstreekstreme «Vulkangruppe», som i etterkant har påtatt seg ansvaret for brannen som utløste strømbruddet.

«Vi saboterte Tesla i dag», sto det i en uttalelse fra gruppen publisert på nettstedet Kontrapolis.

«Tesla fortærer jord, ressurser, mennesker og ansatte, og spytter i retur ut 6.000 SUV-er, drapsbiler og monstertrucker hver uke, het det videre i uttalelsen som var signert «Agua de Pau» – navnet på en vulkan på den portugisiske øygruppen Azorene.

Tesla-fabrikken har vært gjenstand for protester fra miljøvernaktivister helt siden Musk åpnet den for to år siden. Noen dager før forrige ukes brannstiftelse satte 80-100 aktivister opp rundt ti trehytter og okkuperte deler av skogen Tesla vil rydde dersom de lokale myndighetene gir grønt lys for en utvidelse av fabrikken.

Planen er å doble kapasiteten til 100 GWh batteriproduksjon og én million biler i året.

– Ekstremt dumt

Tesla har uttalt at skadene som følge av produksjonsforstyrrelsen kan nærme seg én milliard dollar, og Musk selv la i et X-innlegg ingenting imellom i sin beskrivelse av aksjonistene.

«Dette er enten verdens dummeste økoterrorister eller «løpegutter» for dem som ikke har gode miljømål. Det å stanse produksjonen av elektriske biler heller enn fossilbiler er ekstremt dumt», skrev han.