<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Reddit går amok

Torsdag byr på nye rekorder i New York. Reddit stiger kraftig i debuten. Micron utmerker seg også.

Publisert 21. mars
Oppdatert 21. mars
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 655 ord
PANGSTART: For Reddit på New York-børsen. Her maskoten Snoo fra dagens åpning. Foto: Bloomberg

Oppdatert 19.10

Reddit debuterer på NYSE torsdag, og aksjen spretter opp over 40 prosent i den tidlige handelen. Aksjen handles for rundt 49 dollar, etter at nettstedet som hoster millioner av debattforum onsdag priset IPO-en (børsintroduksjonen) til kurs 34 dollar – øverst i det indikerte intervallet.

Dette var en solid «haircut» sammenlignet med prisingen på 10 milliarder dollar i det private markedet under tech-boomen i 2021. På kurs 49 dollar er selskapet priset til rundt 7,7 milliarder dollar.

På det høyeste så langt har Reddit-oppgangen vært oppe i hele 70 prosent.

Reddit-introduksjonen er den første noteringen av et større sosialt medieselskap siden Pinterest i 2019.

Ifølge prospektet omsatte Reddit for 804 millioner dollar i 2023, 20 prosent opp fra året før. Selskapet tapte 90,8 millioner dollar, og dermed mindre enn 158,6 millioner dollar i 2022.

Stemningen roer seg

I det brede markedet har stemningen roet seg noe siden åpningen.

Dow Jones står nå i 39.819,15 etter en oppgang på 0,8 prosent. Nasdaq stiger 0,3 prosent til 16.419,11 og S&P 500 0,4 prosent til 5.245,59. Sistnevnte setter dermed stadig nye rekorder, og foreløpig ny intradag all-time high lyder på 5.261,10.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten står i 4,28 prosent, uendret i torsdagens handel. «Fryktindeksen» VIX faller 0,7 prosent til 12,95.

Micron og Apple

Micron Technology stiger hele 16 prosent, og styrer mot sin beste dag siden desember 2011 etter at halvlederprodusenten la frem kvartalstall som overgikk analytikernes forventninger. Samtidig guidet ledelsen høyere enn forventet resultat og inntekter for inneværende kvartal.

Andre halvlederaksjer stiger også, med Nvidia, Intel og Taiwan Semiconductor opp over 2 prosent.

Amerikanske medier melder at USAs justisdepartement har saksøkt Apple for å danne et ulovlig monopol for smarttelefoner. Myndighetene hevder Apple har brukt sin dominerende markedsandel til å kontrollere markedet på ulovlig vis. 

Aksjen faller nesten 4 prosent.

Goldman-rally

I andre sektorer merker vi oss finans, der Goldman Sachs spretter opp over 4 prosent, mens Blackstone og Blackrock er opp over 3 prosent.

Innen industri markerer Uber Technologies og Stanley Black & Decker seg med rundt 3 prosent oppgang, mens Caterpillar er opp rundt 2 prosent.

Blant Dow-komponentene kommer Home Depot nærmest Goldman Sachs på vinnerlisten etter å ha steget 2,6 prosent, mens IBM er nærmest Apple på taperlisten med rundt 1 prosent nedgang.

Sterkt arbeidsmarked

210.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 16. mars, viste dagens jobless claims-tall fra USAs arbeidsdepartement. Dette var ned fra 212.000 uken før. På forhånd var det ventet et antall på 215.000, ifølge Trading Economics.

Marketwatch påpeker at antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd fortsatt viser overraskende få oppsigelser. Jobless claims har svingt mellom 194.000 og 225.000 ukentlig så langt i 2024, noe som ifølge nettstedet er ekstremt lavt i et historisk perspektiv.

Samtidig kom Philly Fed-indeksen, som måler aktivitetsnivået både i næringslivet generelt og i fabrikkene i Philadelphia-regionen, inn på pluss 3,2 poeng i mars. Her pekte konsensus mot minus 2,3 poeng.

Videre viste tall fra National Association of Realtors (NAR) at bruktboligsalget i USA var opp 9,5 prosent på månedsbasis fra januar til februar. Dette tilsvarer en estimert årstakt på 4,38 millioner enheter.

Månedsøkningen er den største på ett år. På forhånd var årstakten ventet til 3,94 millioner boliger.

S&P Globals foreløpige, sammenstilte innkjøpssjefsindeks (PMI) for USA kom for øvrig inn på 52,2 i mars, ned fra 52,5 i februar.

– Folk stoler på Fed

Onsdag var det positive markedsreaksjoner etter rentedommen fra den amerikanske sentralbanken.

– Folk stoler på Fed akkurat nå, og at rentekuttene kommer. Vi er på et bra sted, og markedet tror på en myk landing. Alt Fed sier fortsetter å være musikk i markedets ører, sier global sjefstrateg Jay Woods hos Freedom Capital Markets til CNBC

Her hjemme skrev Handelsbanken i torsdagens morgenrapport at «det var en uro for at Fed nå ville guide mot kun to, og ikke tre, kutt i år. Men de beholdt prognosen om kutt på til sammen 75 basispunkter i år, og fjernet heller et av de forventede rentekuttene for 2025.»