<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bred nedgang på Wall Street i forkant av makrotall

Rentestikk og oljeprishopp førte til at markedet sendte New-York børsen i rødt i ukens nest siste handelsdag. 

Publisert 4. apr.
Oppdatert 4. apr.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 577 ord
SNUOPERASJON: Wall Street endte blodrødt i ukens nest siste handelsdag. Foto: Dreamstime

Stemningen var god på Wall Street i starten av handelsdagen, men tok en brå vending i de siste timene etter renteadvarsel og oljeprishopp. Nå venter markedet spent på morgendagens makro-tallslipp. 

Slik gikk det med de toneangivende indeksene torsdag:

Den brede S&P 500-indeksen endte ned 1,23 prosent og industritunge Dow Jones-indeksen falt med 1,35. Dagens taper ble teknologiindeksen Nasdaq, som falt 1,40 prosen til 16.049,08 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten trekker noe ned til 4,3 prosent, mens «fryktindeksen» VIX stiger 14,97 prosent til 16,47.

Følger nøye med

Onsdag snakket USAs sentralbanksjef Jerome Powell om de økonomiske utsiktene på Stanford Graduate School of Business. Ifølge Handelsbanken understreker han at Fed trenger ytterligere bevis på at inflasjonen er på vei ned mot målet på 2 prosent før de kan begynne å kutte styringsrenteintervallet.

Til tross for et positivt sentiment fra Fed-sjefen onsdag, snudd rente-stemningen seg etter at Fed-topp for Minnesota, Neel Kashkari uttalte seg torsdag.

Kashkari er nemlig så direkte å si at Fed ikke vil kutte renten i det hele tatt om inflasjonen holder seg på det nivået vi er på nå, skriver Bloomberg.

Oljepris over 90 dollar

I løpet av påsken og inn i denne uken har oljeprisen løftet seg betydelig.

Et fat nordsjøolje handles for dagen til 90,7 dollar, opp mer enn 1,6 prosent fra onsdag. Dette er det høyeste nivået siden oktober i fjor. Ett fat WTI-olje handles mandag opp 1,06 prosent til 86,49 dollar

Bakteppet er et stramt marked og økt geopolitisk usikkerhet, både i Midtøsten og i krigen mellom Russland og Ukraina. Dermed har det skjedd et skifte i oljemarkedet.

– Det nye i år er at oljemarkedet har strammet seg vesentlig til og som følge av Opec+ onsdag bekreftet at de vil opprettholde nåværende produksjonskutt inntil videre. Det er all grunn til å tro at denne tilstrammingen vil fortsette utover våren, sier Arctic-analytiker, Ole Rikard Hammer, til Finansavisen.

Jeans-rally

Ellers merket vi oss Levi Strauss som steg over 12 prosent etter en sterk kvartalsrapport der klesprodusenten toppet konsensus for både topp- og bunnlinjen, samtidig som ledelsen hevet resultatguidingen for 2024.

Nesten halvparten av klessalget skjer gjennom egne butikker og nettsider, i stedet for gjennom varehus som Macy’s eller Kohl’s, ifølge CNBC.

Tech-aksjene var mest preget av røde tall torsdag. Dagens vinnere av de såkalte «magnificent seven»-aksjene var Tesla som steg 1,62 prosent og Meta som steg nesten 1 prosent.

Dagens tapere var Netflix, som falt over to prosent og Microsoft som falt 0,6 prosent. Amazon falt 1,3 prosent og AI-selskapet Nvidia tok det største tapet med nesten over 3,5 prosent.

Sterkeste siden januar

221.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 30. mars, viser nye jobless claims-tall fra USAs arbeidsdepartement. Antallet er det høyeste på ni uker.

På forhånd var det ventet et antall på 214.000, ifølge Trading Economics.

Antall jobless claims uken før ble oppjustert fra 210.000 til 212.000.

Marketwatch konkluderer med at antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd holder seg på historisk svært lave nivåer, og ser ingen svekkelse av arbeidsmarkedet etter torsdagens tall.

Så langt i år har antallet jobless claims svingt mellom 194.000 og 225.000.

Månedens viktigste

Onsdagens tall fra ADP Research Institute viste at privat sysselsetting øker raskere enn ventet, samtidig som de som bytter jobb opplevde tosifret lønnsvekst på årsbasis i mars. Ledigheten holder seg nært sitt laveste nivå på nesten 50 år.

Nye tall for sysselsettingen og ledigheten kommer fredag i arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls), av mange karakterisert som månedens viktigste makrotall.

Konsensus peker ifølge Trading Economics mot at 200.000 jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mars, etter at februar-rapporten viste en sysselsetting på 275.000.