<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Asia ser rødt før månedens viktigste

De toneangivende Asia-børsene faller etter Fed-advarsler og kraftig oljeprisoppgang, og før arbeidsmarkedsrapporten fra USA.

Publisert 5. apr.
Oppdatert 5. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord
FALLER: Nikkei ser rødt fredag. Foto: Bloomberg

Børsene i Asia- og Stillehavsregionen fortsetter der Wall Street slapp torsdag, med nedgang.

I Tokyo utmerker Nikkei-indeksen seg negativt ved å falle 2 prosent til 39.010,11, etter å ha passert 40.000-merket en kort periode. Den bredere Topix-indeksen er ned 1,1 prosent.

Fed-advarsler

Stemningen på de amerikanske børsene var lenge god torsdag, men snudde etter uttalelsen fra Fed-sjefen i Minnesota, Neel Kashkari, om at Federal Reserve ikke vil kutte renten i det hele tatt i år dersom inflasjonen holder seg på det nivået vi er på nå. Uttalelsen ble gjengitt av blant andre Bloomberg.

Lignende signaler kom fra Thomas Barkin, som er stemmende medlem i Fed rentekomité (FOMC) i år.

– Jeg tror det er smart av Federal Reserve å ta seg god tid. Ingen vil at inflasjonen skal komme opp igjen. Gitt et sterkt arbeidsmarked har vi tid til at skyene klarnes før vi starter prosessen med å kutte renten, sa han ifølge Reuters.

Brent over 90

Asia-handelen preges også av en kraftig oljeprisoppgang torsdag, etter at De forente arabiske emirater har stanset alt samarbeid om humanitær hjelp med Israel – ifølge israelske medier etter at syv hjelpearbeidere ble drept i Gaza.

Juni-kontrakten for Brent-oljen står fredag morgen i 91,08 dollar pr. fat, opp 0,5 prosent (43 cent) så langt i dagens handel og opp fra 89,24 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. 

Indisk rentedom

På makrofronten i Japan falt privat forbruk mye mindre enn ventet, med 0,5 prosent på årsbasis i mars mot Trading Economics-konsensus på 3,0 prosent nedgang. Japanske fagforeninger har sikret medlemmene sine romslig lønnsvekst i «shunto»-forhandlingene i mars, noe som ventes å stimulere forbruket.

Ellers i Asia har den indiske sentralbanken som ventet holdt sin styringsrente uendret på 6,5 prosent.

Børsene i fastlands-Kina er fortsatt stengt, men Hang Seng i Hongkong har gjenåpnet med et fall på 0,7 prosent. I Sør-Korea faller Kospi-indeksen rundt prosenten, mens Sydney-børsen er ned 0,7 prosent etter tall som viste at eksporten falt 2,2 prosent i februar.

Månedens viktigste

Utviklingen skjer etter torsdagens jobless claims-tall i USA, som viste få eller ingen tegn til svekkelse i det amerikanske arbeidsmarkedet.

Onsdagens tall fra ADP Research Institute viste at privat sysselsetting øker raskere enn ventet, samtidig som de som bytter jobb opplevde tosifret lønnsvekst på årsbasis i mars. Ledigheten holder seg nært sitt laveste nivå på nesten 50 år.

Nye tall for sysselsettingen og ledigheten kommer fredag i arbeidsmarkedsrapporten (non-farm payrolls), av mange karakterisert som månedens viktigste makrotall.

Konsensus peker ifølge Trading Economics mot at 200.000 jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i mars, etter at februar-rapporten viste en sysselsetting på 275.000.

Ledighetsraten ventes uendret på 3,9 prosent, mens konsensus for (den månedlige) gjennomsnittlige lønnsveksten er et hopp fra 0,1 til 0,3 prosent.