Mangedoblet på Ukraina-krigen
Markedet lar seg ikke imponere over 60 prosent inntjeningsvekst for våpenprodusenten Rheinmetall. Aksjen har likevel femdoblet seg siden Ukraina-invasjonen.

Produsenter av våpen og forsvarsutstyr er i medvind, og tyske Rheinmetall la tirsdag frem et driftsresultat fra videreført virksomhet på 134 millioner euro. Dette er over 60 prosent opp fra 83 millioner euro i første kvartal 2023.
Inntektene steg fra 1.363 til 1.581 millioner euro, tilsvarende 16 prosent topplinjevekst for produsenten av Leopard-stridsvognen.
Den sterke inntjeningsveksten er likevel godt under FactSet-konsensus, som pekte mot et driftsresultat på 148 millioner euro.
Ordrebok eser ut
Berenberg-analytikere skriver ifølge Reuters i et notat at utsatte leveranser av lastebiler og ammunisjon hemmet inntjeningen i kvartalet, men også at dette etterslepet kan bli tatt igjen i løpet av andre halvår.
Ordrene renner inn i takt med at vestlige regjeringer styrker forsvaret og fyller opp sine lagre etter å ha sendt betydelige mengder til Ukraina i deres krig mot Russland. Rheinmetalls ordrebok sto ved utgangen av første kvartal i 40,2 milliarder euro, 43 prosent opp fra samme tid i fjor.
«Aksjen kan falle på en svakere inntjening enn ventet, men vi er kjøpere på denne svakheten», skriver Berenberg-analytikerne videre ifølge nyhetsbyrået.
Høy sesongfaktor
Reuters påpeker at sesongfaktoren typisk er høy for våpenprodusenter, ettersom de største kundene er regjeringer som ofte betaler sent grunnet lange innkjøpsprosesser.
– Over 40 prosent av årlig salg ventes å komme i fjerde kvartal, sa Rheinmetalls finansdirektør Dagmar Steinert ifølge nyhetsbyrået på en telefonkonferanse hvor 2024-guidingen på rundt 10 milliarder euro i inntekter ble bekreftet.
2024 kan dermed bli det første året Rheinmetall passerer 10 milliarder euro i inntekter, noe som vil være opp fra 7,2 milliarder euro i fjor. Selskapet guider videre 14-15 prosent driftsmargin – noe som i så fall vil være opp fra 12,8 prosent i 2023 og 8,5 prosent i første kvartal.
– Vi er godt i rute til å oppnå våre årlige vekstambisjoner. Et høyt antall land trenger Rheinmetall, nå og i fremtiden, for å møte den kraftige veksten i etterspørselen etter militært utstyr. Høyvolum rammeavtaler sikrer oss en god ordrebok og kapasitetsutnyttelse over en lengre periode, sier toppsjef Armin Papperger i en kommentar.
Nye oppkjøp?
Han sikter da eksempelvis mot fondet på 100 milliarder euro Tyskland satte opp som en følge av Ukraina-krigen for å støtte Kyiv og modernisere sitt eget forsvar. Papperger ser for seg at Rheinmetall kan forsyne seg med rundt en tredjedel av denne potten.
Samtidig varslet finansdirektør Steinert tirsdag at Rheinmetall fremdeles er åpne for ytterligere oppkjøp, eksempelvis i USA. Det tyske konsernet kjøpte i august i fjor den spanske ammunisjonsprodusenten Expal Systems, og ifølge Papperger går integrasjonen «smidig fremover.»
Rheinmetall faller 3 prosent til 519,80 euro på Frankfurt-børsen tirsdag ettermiddag, men det er verdt å merke seg at aksjen har mer enn femdoblet seg siden Russland gikk inn i Ukraina i februar 2022.