<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny blemme i Finnmark for Grieg Seafood

Finnmark har vært en problemregion for Grieg Seafood i lengre tid, og bidrar til å trekke ned resultatene i første kvartal. – Jeg er ikke fornøyd sier konsernsjef Andreas Kvame.

Publisert 16. mai
Oppdatert 16. mai
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 401 ord
TRØBBEL I FINNMARK: – Oppdrettsvirksomheten i Finnmark ble påvirket av historiske biologiske utfordringer, inkludert Spiro-parasitten og perlesnormaneter, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood. Foto: Iván Kverme

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 08.00

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood fikk et operasjonelt driftsresultat på 292 millioner kroner i årets første kvartal, ned fra 385 millioner kroner i samme periode i fjor.

Det operasjonelle driftsresultatet ble dermed noe lavere enn hva analytikerne ventet på forhånd. Ifølge Infront-konsensus var det i snitt ventet et operasjonelt driftsresultat på 308 millioner kroner.

– Vi opplevde fremgang i første kvartal etter et utfordrende 2023. Hoveddriveren bak bedringene var bedre biologi i Rogaland, hvor vi reduserte kostnadene og økte prisrealiseringen. Den underliggende biologien bedrer seg i alle våre oppdrettsregioner, sier konsernsjef Andreas Kvame i forbindelse med kvartalsrapporten.

Grieg Seafood

(Mill. kr) 1.kv/24 1.kv/23
Driftsinntekter 2.290 1.546
Operasjonelt driftsresultat 292 385
Resultat før skatt −301 573
Resultat etter skatt −331 427

Totalt slaktet selskapet 21.000 tonn laks i første kvartal. I Rogaland ble det slaktet 2.500 tonn mer enn opprinnelig kommunisert fra selskapet som følge av forsert slakting for å redusere risiko.

Grieg Seafoods oppdrettsvirksomhet i Finnmark har i store deler av 2023 vært påvirket av parasitten Spiro. Selskapet skriver at dette også var tilfelle i første kvartal, i tillegg til at fisken ble påvirket av perlesnormaneter og lave sjøtemperaturer.

– Oppdrettsvirksomheten i Finnmark ble påvirket av historiske biologiske utfordringer, inkludert Spiro-parasitten og perlesnormaneter. Dette sammen med lave sjøtemperaturer har påvirket dødelighet, fiskehelse, fiskevelferd og kvalitet. Jeg er ikke fornøyd med fiskevelferdssituasjonen i kvartalet, sier Kvame.

Ifølge rapporten har Grieg Seafood gjennomført tiltak for å bedre fiskevelferden og venter betydelige forbedringer i Finnmark neste vinter.

Opprettholder guiding

I tillegg til Norge, driver Grieg Seafood lakseoppdrett på øst- og vestkysten av Canada. I British Columbia ble det prioritert vekst fremfor slaktevolumer i første kvartal, mens det i Newfoundland ble gjennomført slakting av hele første generasjon med laks som har blitt satt ut i dette området.

I kvartalspresentasjonen skriver Grieg Seafood at det nå venter investeringer på 1,5 milliarder kroner i 2024, fordelt på 300 millioner kroner i vedlikeholdsinvesteringer, 500 millioner kroner til postsmolt-investeringer i Finnmark og 700 millioner kroner til sjøvannutstyr og postsmolt-investeringer i Newfoundland.

Selskapet gjør ingen endringer i ventede slaktevolumer for 2024 som fortsatt ligger på 81.000 tonn. I andre kvartal venter selskapet å slakte 17.100 tonn, og andelen fastpriskontrakter er ventet å ligge på 11 prosent i kvartalet og 7 prosent for hele året.