<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leke med bøndene?

Publisert 3. juni
Oppdatert 6. juni
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 329 ord
Leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming under bøndenes demonstrasjon utenfor Stortinget i midten av april. foto: ntb

Dette var Trygve Hegnars leder 4. juni 2024.

Selv etter at landbruksoppgjøret var i havn, med 3 nye milliarder kroner til bøndene, klarer ikke partiene på Stortinget å bli enige om hvem som står bak regjeringens forslag.

Regjeringen og landbruksminister Geir Pollestad allierte seg først med Høyre og Venstre, men så ble det flertall med gruppen SV, KrF, MDG og Rødt likevel.

Høyres Lene Westgaard Halle, som også er bonde, skjønte lite av hva som foregikk, og statsråd Pollestad parerte med at «vi er uenige om det meste.» At noen skulle ønske seg, og rope på, mer høyrepolitikk kan han ikke forstå. Ingen ber om det, sier han.

Frem til budsjettet for 2026, som kommer under valgkampen i 2025, skal bøndene få mer av alt. Mer Ap/Sp-politikk.

Det går den gale veien. Nedover. Da vi studerte, på 60-tallet, var det nesten 200.000 gårdsbruk i Norge. Nå er det siste tallet vi har sett 37.682 bruk. Det legges ned ett bruk per dag.

Bøndenes største produkter er melk og kjøtt, og melkeforbruket faller hvert år. Folk drikker mindre melk hvert år, og Tine klarer ikke å kompensere med ost og andre produkter.

Hvem tør da investere 10 eller 15 millioner kroner i nytt fjøs? Noe visstnok alle melkebøndene må ha.

Melkekyrne, 205.000 i tallet nå, produserer hver 26 liter melk i døgnet.

Det er for mye av alt, og Stortinget og bøndene dekker over den fatale utviklingen med å gi bøndene mer enn 29 milliarder kroner årlig.

Likevel, og det er det nye, en tredjedel av bøndene (gårdene) har negativ bunnlinje.

Og på fryselagrene ligger mange tusen tonn storfe- og svinekjøtt (ikke kilo, nei).

Bøndene har derfor, ganske vellykket må vi si, dreid hele debatten om bøndenes inntekter til selvforsyning og beredskap. Melk og kjøtt har vi nok av, men hvem vil ikke styrke beredskapen i disse dager?

Problemet er at hvis prisene holdes kunstig oppe, går også produksjonen opp. Øker melkeprisen, kommer melkebøndene med mer melk, og produksjonen må «styres» ned med produksjonsbegrensninger.

15 millioner til nytt fjøs for frittgående kuer? Nei takk.