<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener flere rentekutt kan øke inflasjonen

Større forskjeller på rentene i USA og Europa vil kunne sette fart på inflasjonen, tror ESBs Robert Holzmann.

Publisert 8. juni
Oppdatert 9. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 197 ord
STEMTE I MOT: ESBs Robert Holzmann var alene om å stemme i mot Den europeiske sentralbankens rentekutt tidligere i uken. Foto: Reuters

Den europeiske sentralbanken (ESB) kuttet tidligere i uken styringsrenten for første gang på fem år. Innskuddsrenten ble kuttet fra 4,00 til 3,75 prosent, hovedrenten fra 4,50 til 4,25 prosent og utlånsrenten ble kuttet fra 4,75 til 4,50 prosent.

Robert Holzmann, østerriksk medlem i bankens hovedstyre, var den eneste som stemte i mot rentekuttet, ifølge Bloomberg.

Holzmann mener at dersom det gjennomføres ytterligere rentekutt, vil man risikere større påvirkning på eurokursen og inflasjonen.

«Dersom den opprinnelige antagelsen om tre rentekutt materialiserer seg, og Federal Reserve ikke responderer, vil det ganske sikkert ha en påvirkning på valutakursen, og med den, inflasjonen», sier han ifølge Bloomberg.

Han er likevel ikke bekymret over et sånt scenario etter ESBs første rentekutt.

Beslutningen om rentekutt kom selv om ESB venter noe høyere inflasjon. Årets inflasjon anslås til 2,5 prosent, mens kjerneinflasjonen ventes å bli 2,8 prosent. Så faller begge inflasjonsindikatorene til og delvis under inflasjonsmålet på 2,0 prosent i løpet av to år.

Til Reuters sier Holzmann at sentralbanken kun kan erklære seier over inflasjonen når man har nådd målet på 2 prosent.

«Vi håper vi er der i 2026. Det er det modellene predikerer, og det er basert på antagelsene om at det ikke kommer flere sjokk», sier han.