<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Markedet liker ikke Macrons gambling

Mens det høyrevridde partiet Nasjonal Samling vekker panikk i det europeiske markedet, skriver Macron ut nyvalg.

Publisert 14. juni
Oppdatert 14. juni

– Markedet liker ikke Macrons gambling, skriver sjefstrateger Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordeas ukentlige investeringrapport fredag.

Franske aksjer slaktes på børs fredag ettersom høyresiden lukter valgseier i det kommende presidentvalget. I kjølevannet av det hele har President Emmanuel Macron besluttet å skrive ut nyvalg for å drive de franske velgerne mot sentrum.

«Macrons plan kan slå feil, og det er stor usikkerhet rundt hvem som vil danne den neste regjeringen. Det kan ikke utelukkes at Nasjonal Samling blir det nye regjeringspartiet. Det skaper usikkerhet om den økonomiske utviklingen», heter det i rapporten.

Mens det amerikanske markedet rir på AI-bomben, står de europeiske bankene i fritt fall. Nasjonal Samlings nylige sterke resultat i Europaparlamentsvalget rystet det europeiske markedet. Nå kan det høyrevridde partiet se ut til å vinne valget også i Frankrike.

– Finansmarkedet liker ikke at Nasjonal Samling kan få økt politisk makt. Det kan forverre et allerede svakt finanspolitisk utgangspunkt og statsrentene i Frankrike stiger. Europeiske aksjer, spesielt bank, faller, skriver Eric Bruce og Joachim Bernhardsen.

Den franske blå-chip-indeksen CAC 40 har hatt sin verste uke på over to år og endte ned 2,66 prosent fredag. Aksjene til BNP Paribas og Societe Generale har også stupt ned henholdsvis 2,65 og 3,57 prosent i dag. Stoxx Europe 600-indeksen falt 0,97 prosent fredag, og endte ned 2,39 prosent på ukeslutt.