<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Citi nedgraderer europeiske aksjer

Citi nedgraderer europeiske aksjer som følge av politisk uro og er mer optimistiske til amerikanske aksjer.

Publisert 17. juni
Oppdatert 17. juni

Økt politisk risiko som følge av den politiske uroen i Frankrike gjør at Citi nedgraderer europeiske aksjer fra overvekt til nøytral, melder Bloomberg.

Strategene i Citi foretrekker mer vekstorienterte amerikanske selskaper, der de oppgraderer amerikanske aksjer fra nøytral til overvekt. Spesielt teknologi- og industriaksjer er i fokus.

Betydelig usikkerhet

Den franske presidenten Emmanuel Macrons annonsering om nyvalg forrige uke sendte sjokkbølger gjennom markedet, og flere europeiske børser falt mye. Det franske aksjemarkedet hadde sin verste uke på lang tid, og investorene frykter at det næringsvennlige Renaissance-partiet kan miste ytterligere terreng i Parlamentet i en to-runders avstemming den 30. juni og 7. juli.

«Utsiktene til et ytterliggående høyre flertall i det franske parlamentet har introdusert betydelig usikkerhet, som skaper spørsmål rundt budsjettkonsolidering, finansiering til Ukraina og europeisk industripolitikk», skriver strategene ifølge Bloomberg.

Nedgraderingen av det europeiske markedet kommer bare en uke etter at Citi spådde at den europeiske indeksen Stoxx Europe 600 kunne stige videre 14 prosent til midten av 2025. 

De franske markedene viser tegn til noe stabilitet i starten av denne uken som følge av at Marine Le Pen, partilederen for ytrehøyre-partiet Nasjonal Samling, har lovet å samarbeide med Macron hvis hun vinner de kommende valgene.

USA-optimisme

Flere analytikere er optimistiske til amerikanske aksjer. Goldman Sachs har økt sin forventning til S&P 500 for tredje gang i år. Indeksen setter stadig nye rekorder. Dette reflekterer det optimistiske synet analytikerne har for inntjeningsveksten til de amerikanske selskapene og den amerikanske økonomien.

«Vi oppgraderer USA på grunn av landets betydelig høyere veksttendens i forhold til Europa, og mer defensive natur i episoder med usikkerhet. Politisk usikkerhet kan dempe amerikanske investorers nylige rotasjon inn i europeiske aksjer for øyeblikket», skriver strategene ifølge Bloomberg.