– Tidenes skandaleregjering [...] jeg er alvorlig bekymret for at alle skandalene i Støre-regjeringen og norsk politikk svekker tilliten til hele det politiske systemet, sa blant annet FrP-leder Sylvi Listhaug til Nettavisen.
Så langt i Støres regjeringstid har syv statsråder måttet ta sin hatt og gå. Av disse er fem stykker kvinner, og fire fra Støres eget parti. Listhaug har, sammen med hele den tverrpolitiske opposisjonen, gjennom våren ivrig fulgt med fra kulissene. Klar til å vri kniven om i såret hver gang en regjeringsdame har stupt.
Uregjerlig toppleder
– Det er ikke noe folkekrav at administrerende direktør i Statnett skal være intellektuell. Men en viss demokratiforståelse er vel en fordel, raljerte Nationens kommentator, Eva Nordlund, etter at tidligere Statnett-sjef Hilde Tonne kommenterte de høye strømprisene i et intervju med Nettavisen.
Satt på spissen mente Tonne strømstøtten burde fjernes for at folk flest skulle skjønne hvor dyrt strøm egentlig er. Den underliggende argumentasjonen til Tonne, som på mange måter druknet i krigstypene, var at strømstøtten gjør at forbrukerne blir mindre villige til å stille seg bak nye kraftutbygginger – som vindkraft.
Politisk mageplask: Hilde Tonne delte på begynnelsen av året sine personlige meninger om strømstøtten, men hennes meninger falt ikke i særlig god jord. Spesielt ikke hos sjefen, energiminister Terje Aasland. I mai trakk hun seg som sjef for Statnett. Foto: Terje Pedersen/NTB
Tonne, som hadde nær seks millioner kroner i årslønn for en rolle som skal være apolitisk, kom ikke heldig ut av denne affæren. Energiminister Terje Aasland (Ap) gikk prompte i rette med sin ansatte.
– Statnett-sjefen skal uttale seg om Statnetts oppgaver og portefølje, og det er viktig at en ikke deltar i noen store politiske debatter, slo han fast samtidig som han poengterte at han var rykende uenig med Tonne.
Intervjuet med Tonne skjedde i slutten av februar, og i begynnelsen av mai trakk hun seg fra jobben etter bare tre år. I pressemeldingen blir det understreket at hun selv ønsket å slutte. Etter det Kapital kan se, har hun foreløpig ikke funnet seg en ny jobb.
Gikk på dagen
En annen toppbyråkrat på stupebrettet er Trude Vollheim. I januar gikk hun på dagen fra sin stilling som direktør for Arbeidstilsynet.
Bakgrunnen for denne retretten var et varsel fra ansatte i tilsynets arbeidsmiljøutvalg. Noe paradoksalt kom det her frem at ansatte i Arbeidstilsynet, hvis oppgave det er å sørge for et “seriøst, inkluderende arbeidsliv og trygt, forsvarlig arbeidsmiljø”, som det heter, mente sjefen hadde skapt en fryktkultur.
“Vi er alvorlig bekymret for arbeidsmiljøsituasjonen i vår etat, som vi mener er kritikkverdig og helseskadelig,” sto det i varselet som ble gjengitt i Aftenposten.
I varselet beskrives flere brudd på arbeidsmiljøloven. Altså, loven tilsynet er satt til å skjøtte. Det dreide seg blant annet om mobbing og et “krevende og krenkende ytringsklima”.
Vollheim har nå begynt som kommunedirektør i Lødingen kommune i Nordland.
Gikk etter varselsak: Ansatte i Arbeidstilsynet gikk i fjor til det skritt å gi et formelt varsel om at deres sjef, Trude Vollheim, hadde skapt en fryktkultur. I januar gikk hun av på dagen. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Mediedronning abdiserte
– Jeg har aldri tidligere sagt opp jobben uten å vite hva jeg skal – har alltid visst helt snorrett hva jeg skulle gjøre, sa Kristin Skogen Lund til Dagens Næringsliv etter at det ble kjent at hun i februar gikk av som konsernsjef i Schibsted.
Denne avgangen faller i motsetning til kvinnene nevnt ovenfor inn i kategorien selvvalgt. Hun er en av arkitektene bak den kommende todelingen av konsernet, og var dermed selv deltagende i å gjøre sin egen stilling “overflødig”.
Skogen Lund har siden hun tiltrådte som konsernsjef i Schibsted i 2018 vært en av de mektigste medielederne i Norge. Før det var hun administrerende direktør i NHO. Kapital kåret henne da, både i 2011 og 2012, som Norges aller mektigste kvinne.
Orkestrerte egen avgang: Kristin Skogen Lund har vært en av hjernene bak todelingen av Schibsted, og hun sørget også med det for sin egen avskjed som konsernsjef i år. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Naturlig avgang
Ikke alle maktskifter er dramatiske, og mye kommer av naturlig avgang. Det er også tilfellet med flere på årets liste.
Camilla Stoltenberg, for eksempel: Hun har i årevis vært en prominent figur i samfunnsdebatten i egenskap av sin rolle som direktør i Folkehelseinstituttet (FHI). Spesielt ble hun et husholdningsnavn under coronapandemien i perioden 2020 til 2022. I år går hennes andre, og siste, åremålsperiode som sjef for FHI ut, og hun har funnet seg en ny jobb som konsernsjef i forskningsinstituttet NORCE.
Tjent sine åremål: Etter å ha sittet ferdig sine to tilmålte åremål som direktør i FHI måtte Camilla Stoltenberg i år trekke seg fra stillingen. Foto: Terje Bendiksby/NTB
Av andre som har hatt tilsvarende årsaker bak sine fall fra maktens tinder, kan vi nevne: Hanne Skartveit – gått av som politisk redaktør i VG, og har nå en fristilt redaktørstilling i samme avis. Den profilerte MDG-politikeren Lan Marie Berg meldte i mai at hun ikke vil ta gjenvalg på Stortinget, og at hun gir seg som nestleder i partiet neste vår. Årsaken er, etter Bergs eget utsagn, at hun rett og slett vil gjøre noe annet enn å være politiker.
Av øvrige kvinner som har mistet makt og innflytelse av forskjellige årsaker kan vi også nevne: Karen Helene Ulltveit-Moe er ute av hovedstyret i Norges Bank; Kristin Normann gikk i år av med pensjon som høyesterettsdommer; Ingjerd Blekeli Spiten er ferdig som konserndirektør personmarked i DNB; Turid Grotmoll har sluttet som visepresident i NHO.
Ingvild Kjerkol (Ap) (49) – gikk av som helse- og omsorgsminister i april etter det ble konkludert at hun hadde jukset på sin masteroppgave fra 2021.
Sandra Borch (Sp) (36) – gikk av som forsknings- og høyere utdanningsministeri januar etter å ha innrømmet plagiat i deler av sin masteroppgave fra 2014.
Hilde Tonne (58) – gikk av som Statnett-sjef etter en vår hvor hun har høstet mye kritikk for uttalelser i mediene om strømpriser.
Kristin Skogen Lund (57) – forlot Schibsted-konsernet tidligere i år etter at det ble kjent at konsernet skal deles i to.
Trude Vollheim (60) – måtte gå fra sin stililng som direktør i Arbeidstilsynet etter at hun selv hadde mottatt varsel fra ansatte for sin lederstil.
Camilla Stoltenberg (66) – ferdig som direktør i direktør i Folkehelseinstituttet.
Hanne Skartveit (58) – gått av som politisk redaktør i VG.
Lan Marie Berg (37) – har meldt at hun slutter i politikken.
Karen Helene Ulltveit-Moe (56) – ute av hovedstyret i Norges Bank.
Ingjerd Blekeli Spiten (53) – ferdig som konserndirektør personmarked i DNB og ute av DNB.
Turid Grotmoll (65) – har sluttet som visepresident i NHO.
Kristin Normann (70) – gått av med pensjon som høyesterettsdommer.