<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank tror Norges Bank kutter snart

Torsdag vil Ida Wolden Bache trolig hinte om at første rentekutt likevel kommer i høst, tror Citi.

Publisert 12. aug.
Oppdatert 12. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 540 ord
VENTER SIGNALER: Torsdag bruker Ida Wolden Bache trolig Arendalsuka til å hinte om et tidligere rentekutt, venter Citi. Foto: Eivind Yggeseth

Norges Bank forlater trolig «higher for longer»-linjen, og vil bruke torsdagens rentemøte til å hinte om et rentekutt før jul, venter storbanken Citi.

De to viktigste grunnene er at inflasjonen fortsetter å synke raskere enn Norges Bank har lagt til grunn og at de fleste sentralbanker rundt oss enten har begynt å kutte rentene eller vil kutte rentene i september. 

«Betydelig lavere inflasjon enn ventet og lavere forventede renter internasjonalt vil trolig myke opp det haukete budskapet fra Norges Bank, selv om dette kanskje ikke er nok til å utløse et rentekutt med det aller første, særlig gitt de vedvarende kronebekymringene», skriver Europa-økonom Giada Giani i Citi i en forhåndsomtale.

SENEST DESEMBER: Giada Giani, her sammen med Citi-kollega Arnaud Mares, tror på norsk rentekutt i høst. Foto: Laura Henry

– Desember eller før

Denne uken tror derfor Citi at Norges Bank beholder styringsrenten på 4,50 prosent ved mellommøtet. Samtidig venter Citi signaler om at Norges Bank nå er beredt til å kutte renten raskere enn signalene fra forrige rentemøte, der Norges Bank langt på vei utsatte et rentekutt til 2025.

«Vi står på vårt hovedsyn om at første rentekutt kommer i desember, men usikkerheten bikker nå i retning av et tidligere kutt», konkluderer Citi.

Til nå har Norges Bank vært en av de mest haukete sentralbankene blant utviklede økonomier med sitt varsel om at et rentekutt først er «sikkert» i andre kvartal 2025.

«Utviklingen etter rentemøtet i juni tilsier imidlertid at selv Norges Bank kan bøye av mot en mindre stram pengepolitikk snart».

Lav inflasjon

Giani viser til at serien med uventet lav inflasjon har fortsatt. I forrige uke havnet både total KPI og kjerneinflasjonen KPI-JAE langt under Norges Banks prognoser. Hun medgir at årsakene til den lave inflasjonen ikke er like beroligende. Importert prisvekst trekker mest ned, men perioden med en svak krone i sommer tilsier at dette snart kan snu opp igjen.

Derimot er det ikke stort forbehold når det gjelder internasjonale renter. Etter juni har forventningene om kutt fra Fed, ESB og andre sentralbanker økt betydelig. I markedet prises det nå inn fire kutt fra Fed og nesten tre kutt fra ESB før jul.

«Dette har normalt stor betydning for rentebanen i en liten, åpen økonomi som den norske. Lavere oljepriser trekker også i samme retning», mener Giani.

Kronekursen et problem

Dermed er det primært en faktor som kan forsinke Norges Banks første rentekutt: Kronekursen. Giani viser til at handelsvektet kronekurs er 3,5–4 prosent svakere enn i juni.

«Dette er et større problem for Norges Bank enn for andre sentralbanker, som Riksbanken», slår hun fast.

Dessuten tilsier ikke farten i norsk økonomi at det er stort behov for et rentekutt. Signalene fra den nyeste rapporten fra Norges Banks regionale nettverk tilsier en vekst på 0,2–0,3 prosent i kvartalet ut året. 

«Det er ikke sterkt, og trolig under vekstpotensialet, men bedre enn ventet», mener hun.

Venter klare hint

Den mest rentesensitive sektoren, boligmarkedet, spriker litt, mener Citi. Den høye etterspørselen vedvarer, mens tilbudssiden nærmest har kollapset. Derimot er signalet fra arbeidsmarkedet klart: Nå går det mot høyere ledighet.

«Alt i alt tror vi tiden for det første rentekuttet nærmer seg også for Norges Bank, selv om det ikke blir denne uken, og trolig heller ikke i september», konkluderer Giani, som venter klare hint fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache torsdag om at rentekuttet kan komme tidligere enn i andre kvartal 2025.