Inflasjonen i USA var 2,9 prosent på årsbasis og 0,2 prosent på månedsbasis i juli, viser tall fra U.S. Bureau of Labor Statistics onsdag. På årsbasis falt dermed inflasjonen fra 3,0 prosent i juni – til den laveste takten siden mars 2021.
Årstakten for samlet inflasjon har nå falt i fire måneder på rad, etter å ha vært oppe i 3,5 prosent i mars.
Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot en årsvekst for samlet inflasjon på 3,0 prosent, mens det på månedsbasis var ventet 0,2 prosent oppgang. Sistnevnte snudde dermed fra 0,1 prosent nedgang i juni.
Kjerneinflasjonen var 3,2 prosent på årsbasis og 0,2 prosent på månedsbasis, akkurat som ventet. På årsbasis falt også kjerneinflasjonen for fjerde måned på rad, etter å ha vært oppe i 3,8 prosent i mars. I juni var kjerneinflasjonen 3,3 prosent på årsbasis og 0,1 prosent på månedsbasis.
Fortsatt «hot spots»
Det er verdt å merke seg 0,2 prosent månedsvekst er en opprunding fra 0,1549 prosent for samlet inflasjon og fra 0,1652 prosent for kjerneinflasjonen.
Den amerikanske «10-åringen» reagerte først opp fra drøyt 3,82 til rundt 3,87 prosent, men har siden falt tilbake til 3,85 prosent. Wall Street-futures reagerer svakt opp.
Marketwatch påpeker at det fremdeles er noen «hot spots» i inflasjonstallene, hvorav bokostnader er den største. Denne posten sto for rundt 90 prosent av oppgangen i konsumprisene i juli.
Ser dobbeltkutt
Onsdagens rapport ventes likevel ikke å stikke store kjepper i hjulene for Federal Reserve og deres planer om et rentekutt i september.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener rapporten øker sjansene for rentekutt i USA.
– Det store spørsmålet i USA er i realiteten om det blir ett eller to rentekutt i september. Det var 50/50 for dobbeltkutt (0,50 prosent) allerede før disse tallene kom. Nå tror jeg på et dobbeltkutt på neste rentemøte, sier han i en kommentar.
– Pen bekreftelse
«Markedet håper på en pen bekreftelse i dag på at prisveksten er gradvis avtakende, slik at Federal Reserve nå kan fortsette å ta noe mer hensyn til utviklingen i arbeidsmarkedet», skrev sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i onsdagens markedsrapport.
Tirsdagens produsentpriser viste lavere vekst i kjerneprisene enn ventet, og senket renteforventningene til en sannsynlighet for et dobbeltkutt i september på rundt 60 prosent.
«Betydelig optimisme inn mot onsdagens tall betyr samtidig sårbarhet overfor en eventuell overraskelse», påpekte Gonsholt Hov videre.
Samtidig estimerte Goldman Sachs i sin oppdatering at en månedsvekst i kjerneinflasjonen på rundt 0,1 prosent ville utløse omtrent én prosent oppgang for S&P 500, mens 0,3 prosent månedsvekst ville senke indeksen 1,25-1,75 prosent.