<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leverte katastrofetall

Grieg Seafood gikk på trynet i både Canada og Finnmark. I tredje kvartal ventes en ny Canada-smell på opptil 250 millioner kroner. – En katastroferapport, skriver Arctic.

Publisert 21. aug.
Oppdatert 21. aug.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 596 ord
ELENDIG: Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood la frem et operasjonelt driftsresultat på minus 35 millioner kroner i andre kvartal. Foto: Iván Kverme

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 10.45

Grieg Seafood har til vane å levere svært svake kvartalsrapporter. Onsdag morgen var intet unntak, og oppdrettsselskapet la frem et operasjonelt driftsresultat på minus 35 millioner kroner. 

Til sammenligning var driftsresultatet på 547 millioner kroner i samme periode i fjor, mens analytikerne ventet et operasjonelt driftsresultat på 146 millioner kroner i årets andre kvartal, ifølge Factset.

– Andre kvartal 2024 var en utfordrende periode for Grieg Seafood, og vårt resultat reflekterer fortsatt biologiske utfordringer, sier konsernsjef Andreas Kvame.

Investorene svarte med å sende ned Grieg Seafood-aksjen kraftig ned. Klokken 13.05 var kursen ned 13,8 prosent til 52,15 kroner – tilsvarende 2016-nivåer.

Canada-smell

I kvartalsrapporten skriver Grieg Seafood at resultatene i British Columbia ble kraftig påvirket av en biologisk hendelse, som også vil påvirke tredje kvartal med et negativ operasjonelt driftsresultat for Canada-virksomheten i størrelsesorden 230 til 250 millioner kroner.

– I Canada ble vår virksomhet i British Columbia påvirket av ekstraordinært lave nivåer av oppløst oksygen, noe som resulterte i betydelig redusert overlevelse. I tillegg er det fortsatt usikkerhet i British Columbia, i påvente av regjeringens beslutning om overgangsplan for oppdrett av atlantisk laks, sier Kvame, og fortsetter:

– I mellomtiden har Grieg Seafood suspendert alle strategiske investeringer i regionen.

Det operasjonelle driftsresultatet pr. kilo endte på minus 4,9 kroner i andre kvartal for virksomheten i Canada, mens Danske Bank Markets ventet pluss 5,6 kroner.

Grieg Seafood

(Mill. kr) 2. kv./24 2. kv./23
Driftsiinntekter 1.520 2.372
Operasjonelt driftsresultat −35 547
Resultat før skatt −763 −4
Resultat etter skatt −701 −563

– Vil falle betydelig

Arctic Securities-analytiker Christian Nordby går hardt til verks i en oppdatering onsdag morgen.

«Tallene for andre kvartal er svært svake i seg selv. Når man inkluderer guidingen for tredje kvartal i British Columbia, tror vi det vil bli vanskelig for selskapet å tjene noe i løpet andre halvdel av 2024», skriver han.

Videre poengterer analytikeren at Grieg Seafood er i en vanskelig finansiell situasjon, og at nyhetene fra British Columbia var det siste selskapet trengte.

«Aksjen vil falle betydelig i dag, men det store spørsmålet er "hvor mye vil den falle?" som avhenger av hvor mye markedet tror selskapet kan bli solgt for», skriver han.

KURSFALL: Christian Nordby i Arctic Securities venter kraftig kursfall for Grieg Seafood. Foto: Iván Kverme

Danske Bank Markets-analytiker Wilhelm Dahl Røe venter at konsensusestimatene vil bli nedjustert med 17-23 prosent de neste 12 månedene på bakgrunn av rapporten. 

«På grunn av den svake aksjekursen den siste tiden, tror vi kursen vil falle litt over 10 prosent i dag», skriver han i en oppdatering.

Skuffer stort i Finnmark

Det er ikke bare i British Columbia at Grieg Seafood møtte på problemer i andre kvartal. I Finnmark endte slaktevolumet på 3.886 tonn, mot 5.573 tonn i samme periode i fjor.

– Slaktevolumene ble påvirket av Spiro-parasitten, kombinert med biologiske utfordringer forårsaket av trådmaneter. Men innen slutten av juli var slakting av fisk som tidligere var eksponert for Spiro fullført, sier Kvame.

Det operasjonelle driftsresultatet pr. kilo endte på minus 3,3 kroner i andre kvartal, mens Danske Bank Markets ventet pluss 7,1 kroner.

– Den biologiske ytelsen i regionen blir bedre, og vi forventer at kostnadene vil reduseres. Derfor tror jeg vi går mot bedre tider i Finnmark-regionen, sier Kvame.

Nedjusterer guiding

For tredje kvartal venter Grieg Seafood å slakte 16.700 tonn, mens på helårsbasis for 2024 guider oppdrettsselskapet et slaktevolum på 78.500 tonn.

I forkant av dagens rapport var målet et slaktevolum på 81.000 tonn for 2024. Årsaken til nedjusteringen skyldes British Columbia hvor estimert slaktevolum tas ned ned fra 15.000 til 12.500 tonn.

Slaktevolumet i tredje kvartal var på 15.275 tonn, ned fra 22.645 tonn året før.

Hittil i år har Grieg Seafood-aksjen falt rundt 9 prosent på Oslo Børs, og kursen stengte i 49 kroner tirsdag.