<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dolket i ryggen av Kina – titalls milliarder i «limbo»

Nye sanksjoner fra USA lammer overføringer mellom Russland og Kina. Løsningen er å kjøpe gull og selge det i Hongkong. 

Publisert 30. aug.
Oppdatert 30. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
DYRT MED KRIG: Vladimir Putin, president i Russland. Foto: Bloomberg

Russiske selskaper og tjenestemenn har i flere måneder rapportert at kinesiske betalinger har vært forsinket og blokkert. Problemene skal ha blitt forsterket denne måneden, ifølge kilder til Reuters

Det skal være snakk om flere titalls milliarder kroner.

Effektive nye sanksjoner

USAs finansdepartement kunngjorde 12. juni nye sanksjoner med mål om å stanse Russlands tilgang til varer og tjenester. I pressemeldingen står det:

  • «Disse sanksjonene øker risikoen for sekundære sanksjoner for utenlandske finansinstitusjoner som omhandler Russlands krigsøkonomi.»
  • «Dette betyr at utenlandske finansinstitusjoner risikerer å bli sanksjonert for å gjennomføre eller tilrettelegge for betydelige transaksjoner.»

Kritisk

I kjølvannet av sanksjonene «begynte kinesiske banker å innta en svært streng holdning til transaksjoner,» sa en kilde i en av Russlands ledende e-handelsplattformer til Reuters.

«På det tidspunktet stoppet alle grensekryssende betalinger til Kina. Vi fant løsninger, men det tok omtrent tre uker, noe som er veldig lang tid, og handelsvolumene falt drastisk i løpet av den perioden,» sa kilden.

En av løsningene var å kjøpe gull, flytte det til Hongkong og selge det, for deretter å sette det inn som kontanter, heter det.

Gullprisen så langt i år TradingView

Dyrt

Andre løsninger for å unngå sanksjonene involverer bruk av mellommenn i tredjeland. Dermed steg transaksjonskostnadene fra rundt 0 prosent til 6 prosent av totalbeløpet av transaksjonen.

«For mange små selskaper betyr dette en fullstendig stans,» sa en annen kilde nær regjeringen om kostnadene.

I januar-juli falt russisk import fra Kina med mer enn 1 prosent til 62 milliarder dollar, ifølge Kinas offisielle statistikk, sitert av Reuters.

Russlands sentralbank spår at landets totale import fra hele verden vil falle med så mye som 3 prosent i år. «Importen vil avta i 2024 på grunn av økte sanksjonsbarrierer knyttet til betalinger og logistikk,» sa sentralbanken.