<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økt skatt på britisk sokkel: Trenger gulrot - får pisk

Offshoreaktiviteten på britisk sokkel er på full fart ned, og det kan bety mindre å gjøre for norske rederier og riggselskaper. – Vi ser ingen lysning med det første, sier markedsanalytiker.

Publisert 1. sep. 2024
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
– ET SORGENS KAPITTEL: Leteaktiviteten i Storbritannia er på full fart ned, konstaterer analysesjef Erik Tønne i Clarksons Offshore. FOTO: Thomas Bjørnflaten
– ET SORGENS KAPITTEL: Leteaktiviteten i Storbritannia er på full fart ned, konstaterer analysesjef Erik Tønne i Clarksons Offshore. FOTO: Thomas Bjørnflaten

Under ONS-messen i forrige uke gikk Aker BP-sjef Karl Johan Hersvik ut og ønsket en ny aktivitetspakke fra norske myndigheter for å sikre fremtidige investeringer på norsk sokkel.

På vår nabosokkel er investeringene allerede på full fart ned, men der svarer britiske myndigheter med mer skatt.

– Sorgens kapittel

– Aktiviteten på britisk sokkel er lav om dagen. Det er en moden sokkel hvor oljeinvesteringene er sterkt på vei nedover, og det er bare et sorgens kapittel fra industriens ståsted. At Labour-regjeringen legger på enda mer uforståelig skattepolitikk, gjør ikke ting bedre, sier analytiker Erik Tønne i Clarksons Offshore.

Etter pandemien og Russlands invasjon av Ukraina fikk energimarkedene en revitalisering med høyere energipriser og mer penger i kassen for oljeselskapene.

I Storbritannia ønsket myndighetene å ta en del av denne merprofitten, og innførte en såkalt «windfall tax» for olje- og gasselskapene.

Det har skapt usikkerhet blant produsentene, som ser ut til å holde mer igjen på investeringene.

Nylig har den nye Labour-regjeringen foreslått å øke og forlenge denne ekstraskatten.

– Er det én ting oljeselskapene hater, er det usikkerhet, og dette øker usikkerheten. Aktørene vet ikke lenger hva rammebetingelsene er, og utsetter derfor investeringene, sier Tønne.

Rekordfå brønner

I forrige uke skrev Financial Times at det ifølge den britiske bransjeorganisasjonen Offshore Energies UK aldri har vært boret færre brønner på britisk side av i Nordsjøen som i år.

– Om noe burde britiske myndigheter stimulere til aktivitet. I stedet for incentiver, så innføres det straffetiltak, sier Tønne, og fortsetter:

– Sannsynligvis vil dette føre til lavere aktivitet på britisk sokkel, og vi ser ingen lysning med det første.

– Hva vil det ha å si for norske oljeserviceselskaper?

– For de som opererer rigger og båter på britisk sokkel vil dette innebære mindre aktivitet og trolig også lavere rater. Dolphin Drillings intensjonsavtale som gikk ut forleden dag kan muligens være et eksempel i så måte, sier Tønne.

Skatteøkning

Det var i 2022 at britene innførte en såkalt Energy Profits Levy (EPL), eller «windfall tax», på 25 prosent for å få en ekstra del av merprofitten som oljeselskapene hentet ut fra stigende energipriser etter pandemien og krigen i Ukraina. Denne ble økt til 35 prosent i januar i fjor.

Den nye Labour-regjeringen har nå foreslått å øke EPL med nye 3 prosentpoeng fra november i år. Det vil gi en samlet skattesats for oljeselskapene på 78 prosent. Samtidig er det foreslått å forlenge EPL med ett år til 2030. Regjeringen vil også fjerne enkelte investeringsfradrag.

Oljeselskapet Ping Petroleum er blant dem. For to år siden kjøpte oljeselskapet et produksjonsskip for å oppgradere det og benytte det på britisk sokkel. Nå utsetter imidlertid selskapet planene.

– Politisk usikkerhet reduserer vår vilje til å bruke penger på å gjøre ting raskt, for dersom vi bruker penger og politikken endres, må vi starte helt på nytt igjen. Folk trekker seg bort fra felt med betydelige reserver, uttalte styreleder Robert Fisher i Ping til avisen.

Bransjeforeningen Offshore Energies UK skal nylig ha skrevet et brev til industriminister Sarah Jones og uttrykt bekymringer for konsekvensene som skatteendringene vil ha for fremtidige investeringer og tusenvis av arbeidsplasser i sektoren.