Den seneste tidens oljeprisfall har sendt Aker BP ned på børsen, og på én uke har Kjell Inge Røkkes oljeselskap underprestert sammenlignbare selskaper med 5 prosent. Frykten i markedet har vært at Opec og samarbeidslandene skal forsyne markedet med for mye olje til neste år. Analytiker Steffen Evjen i DNB Markets tror imidlertid at oljekartellet vil fortsette med kutt i produksjonen, og at oljeprisen vil hente seg inn mot 80 dollar fatet innen 2026.
Evjen mener man nå bør kjøpe Aker BP-aksjen etter kursfallet, og han gjentar kursmålet sitt på 280 kroner. Det tilsvarer en oppside på snaue 25 prosent til forrige sluttkurs på 227, som impliserer en oljepris på 70 dollar fatet og 11 prosent utbytteyield, hvilket er et attraktivt inngangspunkt, konkluderer analytikeren.
Aker BP løfter seg med rundt én prosent til 231 kroner i åpningshandelen på Oslo Børs tirsdag. Det seneste året er aksjen ned 23 prosent.
Har en annen favoritt
Men Evjen mener flere av børsens olje- og gassprodusenter ser attraktive ut etter oljeprisfallet. Han har en kjøpsanbefaling på Vår Energi med kursmål 39 kroner.
– Vår Energi og Aker BP ser relativt like ut med tanke på oppside, sier han.
Det er dog litt ulike investeringscase.
– Man burde kunne forvente årlig utbyttevekst i Aker BP opp mot 3 dollar per aksje i 2028. Vår Energi fremstår mer som et case hvor utbyttene holder seg stabile på dagens nivå, men hvor en reprising på yield noen år ut i tid er en mulighet, sier Evjen.
Selv med utbytte som vokser med rundt 5 prosent i året, så må oljeprisen ned mot 50 dollar fatet før Aker BP når sin målsatte gjeldsgrad, beregner DNB-analytikeren. Derfor er det ingen fare for utbyttet.
– Sånn sett ser vi en svært lav risiko for at utbyttet ikke vokser jevnt og trutt de neste årene. Det er viktig å huske at Aker BP har en ekstremt sterk balanse i en historisk kontekst samt meget romslig likviditet, sier han.
– Hvorfor foretrekker du Aker BP og Vår Energi foran f.eks Equinor?
– I Equinor er det fortsatt usikkerhet rundt takten i fornybarinvesteringene og hvor negativt det vil slå på kontantstrømmen og utbyttekapasitet fra 2026 og utover. Ekskludert ekstraordinære utbytter eller tilbakekjøp av aksjer så prises Equinor i dag på ca. 8 prosent yield sammenlignet med europeiske sammenlignbare selskaper på 10–11 prosent, sier Evjen, som har en hold-anbefaling og kursmål 300 kroner i Equinor.
Oppløftende beskjed
Han trekker frem at oljeselskapet har hatt medvind i driften, med stabilisert vannmengde i produksjonen på Johan Sverdrup samtidig som Tyrving-feltet har startet opp før planen.
En stor del av Aker BPs inntekter styres av når produksjonen fra Johan Sverdrup vil falle fra platånivået, som toppen av feltets produksjonskurve. Equinor, som er operatør på feltet, har tidligere kommunisert at dette vil skje i år eller begynnelsen av neste, men i forbindelse med oljemessen ONS i Stavanger uttalte driftssjef Kjetil Hove at han nå så større sannsynlighet for at det vil skje neste år.
Selv om oljefeltet Tyrving står for en liten andel av Aker BPs samlede produksjon, mener Evjen at oppstarten et par måneder foran planen nå i september illustrerer hvor godt alliansemodellen til Aker BP fungerer, noe som igjen bør tilsi lavere risiko for bølgen av prosjekter som Aker BP skal starte opp i 2026-2027.