Den nye stimulipakken fra Kina, som innebærer lettelser i både pengepolitikken, eiendom og aksjemarkedet, er ikke nok til å snu den negative trenden i Kinas økonomi, skriver flere banker og økonomer.
Samlet sett tilfører de nye tiltakene rundt 2 billioner yuan (3.011 milliarder kroner) i lettelser til bank- og finanssystemet, estimerer sjefstrateg Kinger Lau i Goldman Sachs.
Hovedpunkter fra pakken
Det første Goldman trekker frem fra stimulipakken er kuttet i RRR (reservekravet til kommersielle banker) på 50 basispunkter, til 8 prosent – det laveste nivået siden 2007.
Det blir også trukket frem en ny bytteordning fra sentralbanken i Kina (PBoC), der sentralbanken kan støtte aksjemarkedet med opptil 500 milliarder yuan. Samtidig vurderes det også et nytt «Nasjonalt stabiliseringsfond» fra PBoC, som innebærer statlige kjøp i aksjemarkedet.
Videre er det annonsert et nytt låneprogram til kinesiske selskaper knyttet til tilbakekjøp av aksjer, på rundt 300 milliarder yuan.
Dommen: «Ikke nok til å fundamentalt snu utviklingen, men nok til å utløse en ny politisk drevet oppgang,» skriver Goldman Sachs.
Eiendom og forbrukere
«Den totale statlige støtten og kapitalen som er brukt til nå, virker utilstrekkelig i forhold til problemets omfang,» skriver Lau.
Et JPMorgan-team med Maia G. Crook i spissen virker enige med Goldman, med punchlines som «sannsynligvis begrenset».
«Til tross for imponerende bredde [i tiltakene], er innvirkningen på de største svakhetsområdene (bolig og forbruk) sannsynligvis begrenset,» skriver Crook.